Volledig scherm
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. © ANP

Kleinere partijen berijden hun stokpaardjes

De kleinere partijen in de Tweede Kamer hebben hun gesprek met verkenner Edith Schippers gebruikt om hun favoriete punten nog eens te benadrukken richting de kabinetsformatie. 

Zo hamerde de Partij voor de Dieren erop dat er een 'klimaatkabinet' moet komen van progressieve partijen en de grootste partij, de VVD. De nieuwe regering zou, behalve de VVD, bijvoorbeeld moeten bestaan uit D66, GroenLinks, de ChristenUnie, eventueel de PvdA en de Partij voor de Dieren zelf. 

Partijleider Marianne Thieme vindt sowieso dat het klimaatakkoord van Parijs tegen klimaatverandering de basis zou moeten zijn bij de vorming van een kabinet, zo zei ze na afloop van overleg met verkenner Edith Schippers.
 

50Plus-fractievoorzitter Henk Krol benadrukte onder meer de door 50PLUS gewenste verlaging van de AOW-leeftijd. ,,Daar moet serieus naar worden gekeken.''

Volledig scherm
Henk Krol van 50Plus. © Henk Krol. ANP

Volgens Krol gaat zijn partij constructief meedenken over alle coalitiemogelijkheden. Hij zei dat hij de suggestie van PVV-leider Geert Wilders voor een rechts kabinet met PVV en 50PLUS 'een boeiend voorstel' vond. Maar als 50PLUS haar belangrijkste punten niet kan verwezenlijken, dan 'slaan we even over tot de eerstvolgende verkiezingen'.

Juist de ChristenUnie, mogelijk een belangrijke schakel tijdens de formatie, stelde zich vanmiddag bescheiden op. De partij geeft bij de zoektocht naar een nieuwe regering de voorrang aan de grootste partij en de grootste winnaars. Zij moeten op zoek naar een werkbare meerderheid, aldus lijsttrekker Gert-Jan Segers.

Volledig scherm
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. © Frank Jansen

,,Wij zijn geen grote winnaar'', benadrukte Segers na een gesprek met verkenner Edith Schippers. De ChristenUnie wordt genoemd als mogelijke partner bij een coalitie van VVD, CDA en D66. Maar Segers zei dat hij vooralsnog geen rol voor zichzelf ziet weggelegd. ,,We hebben een bescheiden positie.''

De SGP vindt dat bij de vorming van een nieuwe regering zou moeten worden gekeken naar de mogelijkheid van een centrumrechtse meerderheidscoalitie. Een informateur van de VVD, de grootste partij, moet het voortouw nemen. SGP-partijleider Kees van der Staaij ziet voor zijn eigen partij ,,in eerste instantie'' geen rol weggelegd.

Denk-leider Kuzu gaf vanmiddag aan dat er volgens hem een linkse, progressieve coalitie moet komen, die veel aandacht heeft in het regeerakkoord voor de thema's zorg en discriminatie. Ook de PvdA moet volgens hem meedoen in dat kabinet. 

Tot slot was Thierry Baudet (Forum voor Democratie) aan de beurt om bij de verkenner langs te gaan. Hij herhaalde zijn wens voor een zakenkabinet, met aan het hoofd CDA'er Pieter Omtzigt. Dat gaat allemaal niet te snel volgens Baudet. ,,Regeren is vooruitzien."      

Bekijk zelf in onze coalitiebouwer welke combinaties in aanmerking komen voor het vormen van een kabinet.