PvdA moet sexy en gezellig worden, dan komt het goed

VideoHoe komt het nog goed met de gedecimeerde PvdA? In elk geval niet door nu te gaan regeren in kabinet-Rutte III, zeggen de sociaaldemocraten.

Asscher kan zijn ergernis zaterdagmiddag soms nauwelijks verbergen, tijdens de drukbezochte ledenraad in Utrecht. Opgewonden leden die het onmiddellijke vertrek van Hans Spekman eisen in plaats van een kalme aftocht per oktober. Mensen die hun gelijk willen halen, omdat zij altijd al zeiden dat de PvdA nooit moest regeren met de VVD. Een langdurige en chaotische stemprocedure. ,,Op deze manier moet het dus niet, hier spreek je geen jongeren mee aan'', zegt Asscher.

Maar hoe dan wel? Zo'n 1000 leden kwamen op de partijraad af om verdriet te delen en de geëmotioneerde Spekman te knuffelen, maar ook om een begin van een antwoord te vinden op de vraag hoe het verder moet.

Afstraffing

Quote

Er is een radicale verandering nodig. We hebben bijna geen vaste kiezers meer en daar moeten we onze organisatie op aanpassen

Lodewijk Asscher

Het nieuwe Kamerlid Gijs van Dijk, afkomstig uit vakbond FNV, ging de Utrechtse markt op om het van kiezers te horen. ,,Ons profiel is te vaag'', concludeert hij. ,,Mensen weten niet meer precies waar we voor staan. Maar ik hoorde ook kiezers zeggen dat we zo'n afstraffing niet hebben verdiend, omdat we de afgelopen jaren goede dingen hebben gedaan. We moeten het trotser uitdragen.''Asscher stak de hand in eigen boezem. ,,Het doet mij pijn en verdriet dat ik er als lijsttrekker niet in ben geslaagd het vertrouwen in de PvdA te herstellen. Ik had gehoopt het verschil te maken, dat is niet gelukt.''

Maar het ligt niet alleen aan hem of aan de campagne, zegt hij. ,,Dit is al jaren aan de gang. Er is een radicale verandering nodig. We hebben bijna geen vaste kiezers meer en daar moeten we onze organisatie op aanpassen.''

De partij moet 'een sexy beweging' worden, waar jongeren zich graag bij aansluiten. Het moet er gezelliger worden, positiever. Vooral jonge PvdA'ers hebben genoeg van de partijcoryfeeën die in de media vertellen wat er mis is met de PvdA, zonder zelf bij te dragen aan verbetering.

Nederig

Opnieuw gaan regeren vindt de PvdA géén goed antwoord op de problemen van de partij. 80 procent van de leden wil het niet. Asscher: ,,Ik vind regeren leuk, maar let's get real. We moeten nederig zijn, we zijn de zevende partij geworden.''

Quote

Mijn hart weent, maar we zullen hier gelouterd uitkomen

Haagse PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh

Dat Halbe Zijlstra zaterdag in deze krant nog de hand reikte naar de PvdA, wordt gezien als strategische zet. ,,Hij wil zijn onderhandelingspositie op deze manier versterken, maar de politiek moet ook geloofwaardig zijn. Wij zullen eerst achterstallig onderhoud moeten plegen'', vindt demissionair minister Jeroen Dijsselbloem.

De reparatie begint met gesprekken met leden en kiezers. Iedereen mag ideeën aandragen en dat moet in mei leiden tot een plan. De partij heeft haast, omdat er volgend jaar alweer gemeenteraadsverkiezingen zijn. Complex is wel dat de PvdA ondertussen ook een forse reorganisatie moet doorvoeren. Omdat de kleine partij subsidie verliest, zullen veel medewerkers ontslagen worden.

Daarom voert het verdriet nog de boventoon in de PvdA. ,,Mijn hart weent'', zegt de Haagse PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh. ,,Maar we zullen hier gelouterd uitkomen. Asscher moet de komende periode echt aan de slag en ik weet zeker: het komt goed.''

VOORZITTER

Respijt voor Dijsselbloem

Dat stellen bronnen in Brussel. Door die achter de schermen bereikte consensus zal niemand vandaag, op de eerste eurogroepvergadering sinds de verkiezingen in Nederland, de positie van Dijsselbloem ter discussie stellen. Nederland had graag gezien dat de PvdA'er nog wat langer had kunnen aanblijven, namelijk tot aan het eind van zijn mandaat volgend jaar januari, maar discrete consultaties wijzen uit dat hij dat kan vergeten, aldus de bronnen in Brussel. 

Belangrijke eurogroeplanden zien dat als een opstapje naar het vaste voorzitterschap dat ze niet willen, en waar Nederland zelf ook altijd tegen is geweest. Maar een beperkte verlenging van zijn mandaat, ruwweg tot aan de zomer, is geen probleem, ook niet voor Spanje dat zomer 2015 hemel en aarde bewoog om Dijsselbloem te wippen en zelf het voorzitterschap in de wacht te slepen.

Woordvoerders van Dijsselbloem zeggen van consultaties niet te weten. Ze bevestigen dat hij tot aan het eind van zijn ministerschap kan aanblijven, zijn toekomst daarna 'is in handen van de eurogroep'.

Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem, Lodewijk Asscher en aftredend partijvoorzitter Hans Spekman hopen op betere tijden. © EPA