'PvdA past bescheidenheid'

De PvdA staat niet te springen om plaats te nemen aan de formatietafel. Dat zei partijleider Lodewijk Asscher vanmiddag na zijn gesprek met verkenner Edith Schippers. 

Asscher: ,,Voor de hand ligt dat de grootste partij gaat formeren met de grootste winnaars. VVD, D66 en GroenLinks. Wat de PvdA betreft past bescheidenheid, we hebben verloren en zijn de zevende partij."

Asscher gaat er niet vanuit straks aan de knoppen te zitten. ,,Als het allemaal vastloopt zullen we praten. Maar ik ga niet inkleuren dat we aanschuiven bij een nieuw kabinet."

In zijn brief aan de formateur schrijft de PvdA-leider nog wel: ,,Onze voorkeur is een zo progressief mogelijk kabinet dat het hoofd kan bieden aan de grote uitdagingen van de komende tijd zoals de toenemende polarisatie in de samenleving, de onrustige wereld om ons heen en de klimaatverandering." 

Volledig scherm
Lodewijk Asscher (PvdA) bij zijn bezoek aan verkenner Edith Schippers. © ANP

Asscher wil een kabinet 'dat op zoek gaat naar draagvlak, waarbij het leggen van verbindingen tussen mensen en tussen groepen onderling centraal staat, werk maakt van het vergroten van zekerheid op de arbeidsmarkt en zeker stelt dat nu het beter gaat met de economie ook iedereen kan meeprofiteren'. 

Bekijk zelf in onze coalitiebouwer welke combinaties in aanmerking komen voor het vormen van een kabinet.