Volledig scherm
Sommige stembureaus blijven vanwege de drukte langer op. © ANP

Te weinig stembiljetten, stembureaus langer open

Veel stemlokalen in het hele land kampen inmiddels met een tekort aan stembiljetten. In Den Haag zitten zoveel stemlokalen zonder formulieren, dat de gemeente heeft besloten ze langer open te laten dan 21.00 uur. De stemlokalen sluiten pas als alle wachtenden hun stem hebben uitgebracht.

In de wijken Segbroek en Bezuidenhout in Den Haag zitten vrijwel alle lokalen inmiddels zonder formulieren. De gemeente heeft 23 ambtenaren de weg op gestuurd om biljetten op te halen bij lokalen waar er over zijn, en die te brengen naar de plekken waar een tekort is. 

Een woordvoerder van de Kiesraad meldt dat de stembureaus formeel niet langer dan 21 uur open mogen blijven. Maar de voorzitter van elk stembureau mag wel besluiten dat iedereen die in de rij staat om 21 uur, nog mag stemmen. Wie later aansluit, mag volgens de regels niet meer stemmen.

Ook in onder meer Utrecht, Nijmegen, Gouda en Ilpendam zitten bureaus zonder. In Nijmegen rijden vrijwilligers van onder meer D66 kiezers naar andere bureaus, zodat ze alsnog hun stem kunnen uitbrengen. Amsterdam heeft eerder op de dag al besloten 25.000 extra formulieren te laten drukken om tekorten te voorkomen.

De Kiesraad ontvangt de signalen ook, zegt een woordvoerder. ,,Maar we kunnen niet zeggen hoe dit komt. Gemeentes gaan zelf over de inkoop van stembiljetten, zij zijn er verantwoordelijk voor.’’

Utrecht

Ook in Utrecht kan op een aantal stembureaus tijdelijk niet gestemd worden omdat de stembiljetten op zijn. De gemeente zegt dat er koeriers onderweg zijn om de biljetten her te verdelen. Het volgens de gemeente de stembureaus Ten Veldestraat en de sportzaal Broos Gerssen, beiden in Vleuten-De Meern. ,,Mensen die zich hier melden worden naar het dichtstbijzijnde overige stembureau verwezen’’, zegt woordvoerder Karen Salden.

Cees Bos van Stadsbelang Utrecht wil dat de stembureaus langer open blijven zodat iedereen kan stemmen. ,,Mensen moeten nu snel ergens anders heen om nog te kunnen stemmen. De burgemeester had hier op moeten anticiperen. Hij moet nu uit alle hoeken en gaten formulieren schrapen.’’