Volledig scherm
Verkenner Edith Schippers. © ANP

Verkenner Schippers start formatie met gesprek Rutte

Verkenner Edith Schippers gaat vandaag op het Binnenhof met alle politieke partijen om tafel over het vormen van een nieuw kabinet. Ze trapt om 08.30 uur af met VVD-leider Rutte, daarna volgen de andere lijsttrekkers. Tijdens de gesprekken laten de fractievoorzitters weten welke mogelijkheden zij zien voor het vormen van een kabinet. 

De partijen komen in volgorde van grootte aan bod, maar door agendatechnische zaken schuift PVV-leider Geert Wilders, die als tweede eindigde bij de verkiezingen, pas later aan voor koffie. Eerst gaat Schippers nog in gesprek met Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA). Als laatste komen de nieuwe partijen Denk en Forum voor Democratie aan de beurt. 

Krap

Schippers werd donderdag aangesteld als verkenner voor de formatie. Na een gesprek met Kamervoorzitter Khadija Arib liet ze weten dat de fractievoorzitters vandaag wilden starten met de gesprekken. 

Het belooft een drukke dag te worden voor Schippers. Kamervoorzitter Arib wil donderdag al debatteren over de verkiezingsuitslag, waardoor de uitkomsten van de gesprekken woensdag naar buiten moeten worden gebracht. 

Na het debat wordt er een formateur aangesteld om de onderhandelingen over de formatie te starten en te begeleiden. 

Bekijk zelf in onze coalitiebouwer welke combinaties in aanmerking komen voor het vormen van een kabinet.