Wilders eist plek aan onderhandelingstafel

VideoGeert Wilders wil dat zijn partij een plekje krijgt aan de onderhandelingstafel voor het nieuwe kabinet. ,,Het zou ondemocratisch zijn als we geen plek aan tafel krijgen", zei hij vanmorgen na afloop van het gesprek met verkenner Schippers. 

Quote

Wij hebben 1,3 miljoen stemmen. Wij willen meedoen. Neem onze kiezers serieus

Geert Wilders

De PVV-leider heeft Schippers gevraagd onderzoek te doen naar een combinatie van PVV, VVD, CDA, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. Wat betreft immigratie, ouderenzorg en veiligheid ligt er 'genoeg ruimte om de onderhandelingen te beginnen' tussen deze partijen, meent hij. Bovendien zou deze coalitie een meerderheid hebben in zowel de Eerste als Tweede Kamer. 

,,Ik heb gezegd dat de PVV een plek heeft verdiend aan de tafel", aldus de PVV-leider. ,,
Wij hebben 1,3 miljoen stemmen. Wij willen meedoen. Neem onze kiezers serieus."

Uitsluiten

Volledig scherm
© EPA

Wilders zei vorig jaar nog dat hij niet met de VVD zou gaan regeren zolang Rutte nog aan het roer stond. ,,Maar ik wil wel. Ik wil gewoon meedoen. Ze kunnen ons niet bij grofvuil zetten", zegt hij in reactie daarop. 

De kans dat Wilders daadwerkelijk onderdeel van de komende regering wordt lijkt klein. De VVD heeft de PVV nadrukkelijk uitgesloten. Dat geldt ook voor de meeste anderen partijen. 

Bekijk zelf in onze coalitiebouwer welke combinaties in aanmerking komen voor het vormen van een kabinet.