Volledig scherm
© ANP

Donald Trump wint presidentsverkiezingen VS

Donald Trump is verkozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten na een zinderende verkiezingsnacht.

Het bleef lange tijd spannend, maar Trump versloeg Clinton in een aantal belangrijke swingstates, waaronder Florida, Ohio and North Carolina. Snel werd duidelijk dat Clinton er minder goed voorstond dan voorheen werd aangenomen.

Alle peilingen en prognoses wezen voorafgaand aan de verkiezingsdag op een overwinning door Clinton. In staten waarvan werd gedacht dat ze naar Clinton zouden gaan, zoals Pennsylvania en North Carolina, koos een meerderheid voor Trump.

President Trump heeft weinig te duchten van de politieke oppositie. In zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat behouden de Republikeinen hun meerderheid. De beurzen hebben geschokt gereageerd op de waarschijnlijke uitslag. De Nikkei-index in Tokio daalde maar liefst 5,4 procent. Ook andere beurzen boekten flinke verliezen.

Ondanks het uitblijven van een officiële uitslag is er uit verschillende delen van de wereld al gereageerd. Geert Wilders en Marine Le Pen, de leider van het Franse Front National, hebben Trump al gefeliciteerd. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen noemde het verloop van de verkiezingsnacht een 'grote schok'.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”