Volledig scherm
De verstekelingen komen vermoedelijk uit het Midden-Oosten. © Media TV

Grote groep verstekelingen - inclusief zes minderjarigen - komt vermoedelijk uit Midden-Oosten

De 25 verstekelingen die dinsdagavond op een vanuit Vlaardingen vertrokken ferry zijn aangetroffen, komen vermoedelijk uit het Midden-Oosten. Ze zeggen zelf afkomstig te zijn uit Koeweit en Irak, maar ze hadden geen papieren bij zich. De politie heeft een Roemeense chauffeur (39) gearresteerd.

Hulpdiensten rukten dinsdagavond massaal uit vanwege de ‘vondst’ op vrachtferry Britannia Seaways. 25 verstekelingen bleken daar in een koelcontainer te zitten. Zij hoopten vanuit Vlaardingen ongezien het Verenigd Koninkrijk te kunnen bereiken. De boot keerde direct terug naar de terminal.

Op de ferry werden zij ontdekt toen zij uit de container probeerden te komen.

De ontdekking zorgde voor grote paniek: burgemeester Annemiek Jetten zei dat hulpdiensten ernstig rekening hielden met het zwartste scenario. Al snel bleek echter dat de verstekelingen - veelal jonge mannen - leven van boord gehaald konden worden. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis.

Dat hebben zij inmiddels verlaten. Alle 25 migranten, onder wie zes minderjarigen, zitten nu vast. De politie gaat hen verhoren. Ook checkt zij waar personen eventueel al een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Nederland kan hen dan naar dat land terugsturen.

Koeweit en Irak

De politie denkt dat de groep afkomstig is uit het Midden-Oosten, en dan met name Koeweit en Irak. ,,Het onderzoek naar de identiteitvastelling is nog vol gaande, dus de definitieve herkomst kan nog niet met zekerheid worden vastgesteld”, aldus de politie.

Eerder dit jaar zei de Koninklijke Marechaussee zich grote zorgen te maken over de groeiende stroom migranten die stiekem via de Rotterdamse haven naar het Verenigd Koninkrijk probeert te komen.

DFDS in Vlaardingen beleefde in 2018 een recordjaar qua aantal gesnapte inklimmers: beveiligers van de ferryterminal betrapten 475 economische vluchtelingen die zich in of onder een vrachtwagen hadden verschanst.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam