Volledig scherm
Alexander Pechtold eerder dit jaar op campagne voor de lokale D66 in Utrecht © Sem van der Wal

Pechtold wilde burgemeester van Utrecht worden

D66-coryfee en oud-minister Els Borst heeft Alexander Pechtold er in 2013 van weerhouden te solliciteren naar het burgemeesterschap van Utrecht. Dat zegt de fractievoorzitter van de partij, die vandaag zijn afscheid aankondigde, in een interview met Vrij Nederland.

,,Er was een goede kans dat ik het was geworden’’, zegt Pechtold tegen Vrij Nederland.  In 2013 zocht de stad een opvolger voor PvdA'er Aleid Wolfsen. Uit de selectieprocedure door de gemeenteraad kwam uiteindelijk VVD'er Jan van Zanen als favoriet naar voren.

Gesprekken

Het gerucht dat Pechtold naar Utrecht wilde, deed vijf jaar terug al de ronde. ,,Daar heb ik toen inderdaad in mijn eigen kring gesprekken over gevoerd’’, zegt Pechtold in Vrij Nederland.

,,Maar op een gegeven moment kwam Els Borst langs op mijn werkkamer. Ze wilde niet eens een kopje thee, en zei meteen: ‘Jouw vertrek naar Utrecht is nicht im Frage, de partij heeft je nog nodig.’ Toen vertrok ze weer, te voet naar het station. Als Els Borst zoiets zei, dan had je te luisteren... Toen heb ik er nog een keer goed over nagedacht, en ben ik toch maar gebleven.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht