Volledig scherm
© Cees Wouda

Barneveld: ‘Bouwzand Vink voor 99 procent prima bruikbaar’

Het toegepaste zand in woonwijken en op andere woonlocaties in Barneveld en Voorthuizen van de firma Vink is voor het overgrote deel schoon schoon. Dat is de hoofdconclusie van een onderzoek van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in Amersfoort.

Een laboratorium onderzocht meer dan 100 monsters; bij 99 daarvan is de conclusie dat het zand de norm voor schone grond (‘achtergrondwaarde’) niet overschrijdt danwel onder de maximale waarde voor de bodemfunctieklasse ‘wonen’ blijft. De grond wordt hiermee, vanuit de Wet bodembescherming en het Besluit bodemkwaliteit, aangeduid als geschikt voor wonen.

Royal HaskoningDHV onderzocht in totaal 137 plekken in Barneveld en Voorthuizen. Het onderzoek was uitgebreider en dieper dan wettelijk is voorgeschreven. De gemeente Barneveld deed dat om inwoners maximale zekerheid te geven. Bij de controle van de kwaliteit van het grondwater – in deelwijk Veller II, cluster J – zijn geen bijzonderheden vastgesteld.

Duidelijkheid

De hoofdconclusie is dat 99 procent van het onderzochte zand voldoet aan de norm voor wonen. Hiermee is, stelt de gemeente Barneveld, er duidelijkheid voor bewoners van Veller II (Clusters J en F), bewoners van appartementen aan de Van den Bogertlaan & Van de Woestijnehof en aan de Apeldoornsestraat hoek Sportparkstraat in Voorthuizen. Vanwege deze resultaten zijn ook geen aanvullende onderzoeken nodig, ook niet op particuliere percelen.

Royal HaskoningDHV onderzocht op vluchtige aromaten, gechloreerde koolwaterstoffen, bestrijdingsmiddelen en het standaard analysepakket (zware metalen, PAK, PCBs en minerale olie).Bij één monster, onder de straat Ternate in de wijk Eilanden-Oost, is sprake van een verhoogd gehalte aan styreen. De hoeveelheid aangetroffen styreen blijft onder de interventiewaarde (een waarde die aangeeft dat sprake is van een verplichting tot saneren). Royal HaskoningDHV gaat hier de komende dagen nader onderzoek naar doen. De uitkomsten hiervan worden met de omwonenden gedeeld.

Voor álle zandmonsters (ook die in Eilanden-Oost) geldt dat de resultaten hebben aangegeven dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is, stelt de gemeente Barneveld. De afgelopen maanden is er veel onrust ontstaan onder bewoners.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort