De Zijdehoenderlaan in de wijk Eilanden-Oost in aanbouw.
Volledig scherm
De Zijdehoenderlaan in de wijk Eilanden-Oost in aanbouw. © Cees Wouda

Barneveld laat licht vervuild zand Vink onder wijk tóch weghalen

Barneveld verwijdert het zand rond de plek in de buurt Eilanden-Oost, hoewel de aangetroffen hoeveelheid styreen klein is en niet schadelijk voor de gezondheid.

Het aanvullende onderzoek door Royal HaskoningDHV bracht naar voren dat de concentratie die is aangetroffen (1,8 mg per kg), is niet hoger dan eerder werd vastgesteld.

De wethouders Aart de Kruijf en Hans van Daalen zijn blij met de uitkomst: ,,Nadat we eerder al konden melden dat 99 van de 100 monsters aantoonden dat het zand in woongebieden mag worden gebruikt, kan die conclusie nu ook voor de bewoners van Eilanden-Oost worden getrokken.”

Monsters

SRoyal HaskoningDHV onderzocht op 14 en 21 februari op vijf plekken rond de aangetroffen plek styreen of de stof in een groter gebied aanwezig zou zijn, maar dat blijkt dus niet het geval. Andere monsters, ook in kruipruimten van woningen aan de Ternate, hadden overigens al uitgewezen dat het hier kennelijk om een geïsoleerde plek moest gaan. Dat is nu door het aanvullende onderzoek ook echt bevestigd.

Het styreengehalte zit ver onder de waarde die in de in opdracht van de firma Vink uitgevoerde partijkeuring voorkomt, namelijk 4,4 mg per kg. GGD Gelderland-Midden concludeerde op basis van die gegevens al dat er geen sprake van een gezondheidsrisico is. De nu vastgestelde waarden liggen daar nog ver onder. Ook de kwaliteit van het grondwater ter plaatse van de vastgestelde verontreiniging is onderzocht; hierbij is geen styreen aangetroffen.

,,We vervangen, als extra geruststelling voor de bewoners, de komende weken het zand dat op deze plek styreen bevat, zodat niet kan worden getwijfeld aan de kwaliteit van het zand onder het wegdek”, aldus de wethouders Aart de Kruijf en Hans van Daalen. De aanpak wordt door Royal HaskoningDHV onderschreven. Hiermee wordt ook de wens van een aantal bewoners van Eilanden Oost ingewilligd.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort