Volledig scherm
© Cees Wouda

Barneveldse ondernemers in de bres voor Vink

Ondernemers uit Barneveld nemen het vandaag in een paginagrote advertentie in de Barneveldse Krant op voor de firma Vink, nu uit onderzoek is gebleken dat de grond die in woonwijken en op andere woonlocaties in Barneveld en Voorthuizen werd gebruikt, voor het grootste deel schoon is.

De ondertekenaars hekelen de ‘uiterst negatieve publiciteit’ over de kwestie, die ‘onnodig vervelende gevolgen heeft gehad voor veel mensen'. ,,Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat een tv-uitzending zoveel onrust kan veroorzaken, zonder dat er bewijs was van onrechtmatig handelen.” Vink is onterecht in de beklaagdenbank geplaatst en het slachtoffer geworden van 'trial by media’ met enorme imagoschade als gevolg, vinden de collega-ondernemers. 

Vandaag maakt de gemeente Barneveld bekend dat uit aanvullend onderzoek van RoyalHaskoning  dat hoeveelheid styreen die in Eilanden-Oost werd aangetroffen niet schadelijk voor de gezondheid is. Toch wordt het zand op die locatie vervangen.

Vink is echter nog niet helemaal vrijgepleit. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar tientallen overtredingen met vervuilde grond die de Gelderse Omgevingsdiensten bij Vink constateerden in de periode 2013-2017.  Zo is grond onjuist gekeurd, zou ongekeurde grond toegevoegd zijn aan reeds gekeurde zand/grond en zijn grote partijen grond administratief ‘zoekgeraakt’. Justitie bekijkt of Vink en de directie hoofdelijk aansprakelijk gehouden moeten worden voor de overtredingen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort