Volledig scherm
© Cees Wouda

Bewoners locaties zand Vink bundelen krachten

Bewoners van locaties waar mogelijk vervuild zand van firma Vink uit Barneveld is toegepast, bundelen de krachten in de vrijdag opgerichte stichting Bewonersbelangen Onderzoek Bouwgrond. Ruim honderd leden hebben zich al aangemeld.

De bewoners voelen zich niet serieus genomen. ,,We zijn genoodzaakt een eigen weg in te slaan. Een aantal getroffen gemeenten communiceert sinds begin november tot en met de dag van vandaag ‘geen gezondheidsrisico en geen vervuiling’. Onderzoeken van diverse gerenommeerde bureaus hebben echter de aanwezigheid van stoffen als kwik, lood en xylenen boven de toegestane normen geconstateerd’', aldus het bestuur.

Geen stand

Enkele gemeenten hebben getroffen bewoners een ‘schone-grondverklaring’ verstrekt, maar die houdt volgens de stichting bij verkoop van de woning juridisch geen stand.

Als doelstellingen noemt de stichting waarheidsvinding, vaststelling van gezondheidsrisico’s, mogelijke bodemsanering en schadeloosstelling als gevolg van imagoschade voor de woonwijken.

Advocaat Pieter Huitema, bekend van schadeclaims van huiseigenaren in het aardbevingsgebied in Groningen, staat de stichting bij. Hij wil onder andere vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, de gemeente Barneveld en Vink als getuigen gaan horen.

De stichting richt zich op alle locaties waar het verdachte zand ligt. ,,Bekend tot nu toe zijn Achterveld, Almelo, Almere, Apeldoorn, Barneveld, Bilthoven, Bunnik, Ede, Hoevelaken, Laren, Leusden, Veenendaal en Voorthuizen.’' De stichting sluit nog andere plekken niet uit.

Het stichtingsbestuur volgt onder meer het onderzoek dat het bureau Royal HaskoningDHV in opdracht van de gemeente Barneveld uitvoert. ,,Mogelijk aanvullend bodemonderzoek, om ontbrekende vragen te beantwoorden, zal onder regie van de stichting plaatsvinden.’’

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort