Wethouder Aart de Kruijf.
Volledig scherm
Wethouder Aart de Kruijf. © Saskia Berdenis van Berlekom

Conflict tussen (oud-)wethouders in zaak Vink nog niet bijgelegd

De gemeente Barneveld wil geen openheid van zaken geven over de vraag of wethouder Aart de Kruijf (SGP) en oud-wethouder Gerard van den Hengel (VVD) hun conflict, over wie liegt en wie de waarheid spreekt, al hebben bijgelegd.

De gemeente wil alleen prijsgeven dat er nog contacten lopen met de oud-wethouder. Ook Van den Hengel wil opnieuw niet ingaan op de nasleep van de kwestie, die drie weken geleden tot grote beroering in de Barneveldse politiek leidde.

Aart de Kruijf (foto) kwam onder vuur te liggen tijdens een commissievergadering over de zandcrisis op 1 oktober. Hij beweerde dat oud-wethouder Gerard van den Hengel al in december 2017 op de hoogte was van het onderzoek naar een verdachte partij zand van het bedrijf Vink dat werd gebruikt onder nieuwbouwwijken in Barneveld. Volgens De Kruijf stelde Van den Hengel hemzelf en burgemeester Asje van Dijk pas drie maanden later op de hoogte van deze belangrijke informatie.

Furieus

Van den Hengel reageerde in een furieuze brief dat hier niets van klopt en dat hij De Kruijf en de burgemeester al een week nadat hij hiervan hoorde, informeerde.

Bovendien was hij verontwaardigd dat hij als oud-wethouder werd beschuldigd terwijl hij zich niet kon verdedigen. Hij eiste rectificatie en dat De Kruijf zijn woorden introk. De Kruijf bleef echter achter zijn woorden staan en stelde een ‘indringend gesprek’ voor met Van den Hengel. De raad liet de zaak rusten zodat het nog altijd niet duidelijk is wie de waarheid sprak.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort