Wethouder Aart de Kruijf.
Volledig scherm
Wethouder Aart de Kruijf. © Saskia Berdenis van Berlekom

Ruziënde Barneveldse wethouders komen er niet uit: ‘Dit betreuren wij zeer’

Twee verzoeningsgesprekken met oud-wethouder Gerard van den Hengel (VVD) hebben het conflict tussen hem en wethouder Aart de Kruijf (SGP) niet opgelost. Beiden zijn overtuigd van hun gelijk en bereid onder ede hun eigen versie van de waarheid te verklaren.

Het college van Barneveld schrijft vandaag in een brief aan de raad dat de gesprekken niet hebben geleid tot een gezamenlijke verklaring. „Dat betreuren wij zeer”, zegt burgemeester Asje van Dijk, die samen met gemeentesecretaris Erik van Steden bij de gesprekken aanwezig was.

Het conflict tussen De Kruijf en Van den Hengel ontstond tijdens een commissievergadering op 30 september over de zandcrisis. De Kruijf beweerde dat oud-wethouder Gerard van den Hengel al in december 2017 op de hoogte was van het onderzoek naar een verdachte partij zand van het bedrijf Vink dat werd gebruikt onder nieuwbouwwijken in Barneveld. Volgens De Kruijf stelde Van den Hengel hemzelf en burgemeester Asje van Dijk pas drie maanden later op de hoogte van deze belangrijke informatie.

Van den Hengel reageerde in een furieuze brief dat daar niets van klopt en dat hij De Kruijf, Van Dijk en projectdirecteur Ruud Schouwaert al na een week informeerde, maar die kunnen zich daarvan niks herinneren. Ook tijdens een vergadering zou het onderwerp besproken zijn. Het college schrijft echter in de vandaag verstuurde brief aan de raad dat er ‘in onze reconstructie van de gebeurtenissen niets terug te vinden is wat de beweringen van de heer Van den Hengel zou kunnen ondersteunen.’

Onder ede

Van den Hengel blijft achter zijn verklaring staan. Hij herhaalt onder ede zijn versie van de waarheid te willen verklaren. „Of ik dat wil? Oh, zeker.” Hij zegt verder niet de behoefte te hebben om opnieuw op de zaak in te gaan. „Het is nu een aangelegenheid van de gemeente Barneveld.”

De Kruijf zei vandaag dat alle dingen die de afgelopen weken - volgens hem onterecht - over hem zijn gezegd zeer ingrijpend zijn geweest. „Het heeft mij diep geraakt dat in de raad en door de media twijfel is geuit over mijn integriteit. Als er maar een splinter van waar is wat er is geschreven zou ik mij diep moeten schamen. Daarom ben ik bereid onder ede een verklaring af te leggen.”

De Kruijf en Van Dijk behoren tot de tien betrokkenen bij de Barneveldse zandcrisis die onder ede gehoord zullen worden tijdens de voorlopige getuigenverhoren door de rechtbank in Arnhem. De gemeenteraad kan ook vragen om een raadsenquête om betrokkenen te horen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort