Volledig scherm
© Cees Wouda

Zandkwestie Barneveld niet verder onderzocht

De gemeenteraad van Barneveld heeft schoon genoeg van de zandkwestie. De fracties van Lokaal Belang en de VVD wensten nader onderzoek naar hoe het college van burgemeester en wethouders in 2017 of 2018 is geïnformeerd over mogelijk vervuild zand in Barneveldse woonwijken, maar daarvoor kregen ze  vanavond geen enkele steun.

Voor de meeste partijen is het duidelijk. De herinneringen van wethouder Aart de Kruijff (SGP) en zijn oud-collega Gerard van den Hengel (VVD) verschillen. Het college heeft echter volgens een raadsmeerderheid met feiten aangetoond dat sommige beweringen van Van den Hengel niet kloppen. ,,Het is klip en klaar dat de voormalige wethouder zich niet alles juist herinnert’’, concludeerden de collegepartijen SGP en Pro’98. Behoefte aan een raadsenquête waarbij betrokkenen onder ede worden gehoord, heeft de gemeenteraad daarom niet. Het voorstel van Lokaal Belang en de VVD werd met 25 tegen zes stemmen verworpen.

Korreltje

,,Wanneer we deze discussie in de gehele kwestie plaatsen, hebben we het over een korreltje. Laten we ook dit laatste hoofdstuk sluiten en onze energie stoppen in belangrijkere zaken: om aan onze gemeente te bouwen. Zoals de begroting van een aantal miljoenen’’, aldus CDA-fractievoorzitter Daan de Vries.

Als het aan burgemeester Asje van Dijk had gelegen was de motie niet eens in stemming gebracht, omdat een dergelijk voorstel een maand geleden ook al werd ingediend en toen werd verworpen.

Op de SGP na wilden de fracties het voorstel toch behandelen omdat wel degelijk sprake was van nieuwe informatie, waaronder een memo waarin het college verslag deed van gesprekken met Van den Hengel.

Geheim

Die notitie was volgens fractievoorzitter Mijntje Pluimers van Lokaal Belang met een woordspeling wel ‘eenzijdig van aart’. ,,Niet-openbare bijlagen zijn van een ander, alsmede verhelderend, kenmerk dan het college schetst.’’ Bovendien tekende Lokaal Belang aan dat veel documenten en verslagen over de zandkwestie geheim worden gehouden. ,,Als het college een rein geweten zegt te hebben, wat valt er dan te verbergen?”

SGP-fractievoorzitter Koos van der Tang riep Lokaal Belang op ‘op een waardige wijze’ oppositie te voeren, met respect voor het college en de ambtenaren. ,,Keer op keer gaat het u niet om de zaak zelf, maar komt u met insinuaties en een diarree aan suggestieve vragen en lijkt u erop uit te zijn collegeleden te beschadigen.’’

Het weerwoord van Pluimers: ,,Wat is het probleem om de waarheid te willen weten? Het is immers onze taak als raadsleden om die te achterhalen.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort