Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Vervuilde grond Westdijk in Bunschoten blijft zeker anderhalf jaar liggen

Op z’n vroegst in het najaar van 2020 is de vervuilde grond in de Westdijk van Bunschoten verwijderd, maar er is geen harde garantie. Een bestemming voor de grond, die er al drie jaar ligt, is nog niet gevonden.

Het is nog maar de vraag of het allerlaatste alternatief, naar de stort brengen, is toegestaan. De politiek mort over het uitstel en het college maakt zich ‘ernstig zorgen’.

Dat blijkt uit een presentatie die projectleider Patrick Blom van het waterschap Vallei en Veluwe heeft gegeven voor raadsfracties. Het waterschap heeft momenteel diverse ijzers in het vuur om de grond weg te kunnen krijgen. Zo onderzoekt het of het juridisch mogelijk is om grondreinigingsbedrijf ATM in Moerdijk te dwingen de grond terug te nemen.

Parallel daaraan zijn er ook gesprekken met andere grondreinigingsbedrijven, maakte Blom duidelijk. ,,We wedden niet op één paard’’, zei hij. Een laatste mogelijkheid is dat het waterschap een ‘niet-reinigbaarverklaring’ weet te krijgen voor de grond. ,,Maar de regels zijn zo dat dat niet zonder meer betekent dat de grond af te storten is’’, zei Blom.

Röntgenfoto

Het waterschap steekt 3 miljoen in het voorbereiden van het weghalen van de grond. Gedetailleerd wordt in kaart gebracht wat er precies in de grond zit. ,,We maken nu eigenlijk een complete röntgenfoto van de dijk’’, aldus Blom.

Een probleem is dat de zogeheten thermisch gereinigde grond bijzonder hard is. ,,Er zijn maar zes boormachines in het land die daar in kunnen’’, aldus Blom. ,,We hebben er drie op de dijk gehad, waarvan er twee kapot zijn gegaan.’’

Verwacht wordt dat eind dit jaar duidelijk is wat er gaat gebeuren. ,,Hopelijk is dit het laatste uitstel’’, aldus Blom. ,,Maar ik kan niet in de glazen bol kijken.’’

In de politiek wordt flink gemord over het uitstel; de gemeente Bunschoten heeft al drie keer uitstel gegeven van een dwangsom. Raadslid Christiaan Buis (CDA) zei zich ‘bekocht’ te voelen door het waterschap. ,,Met de procedures die nog wachten kan het nog jaren duren’’, vreesde hij. ,,Die troep moet zo snel mogelijk weg’’, vindt steunraadslid Gijp Kelderman (CAP). 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort