Volledig scherm
De eerste twee bewoners verhuizen vandaag van de elfde naar de vierde verdieping in Zorgcentrum Tuindorp-Oost (Careyn). © Angeliek de Jonge

Eerste verhuizing binnen verzorgingstehuis Tuindorp-Oost is begonnen

De eerste verhuizing van de bejaarden in het verzorgingstehuis van Careyn in Tuindorp-Oost is vandaag begonnen. Iedere dag worden er twee mensen van de hoog- naar de laagbouw verhuisd. In totaal duurt dit project tot 4 december.

In totaal wonen er nog 31 mensen in het verzorgingstehuis, dat bestaat uit een flat van twaalf verdiepingen en daaraan een laagbouwvleugel met vier verdiepingen. 21 bewoners wonen nu nog in de hoogbouw, maar  die voldoet volgens Careyn niet meer aan de eisen; er zit asbest in, en dus moeten de bewoners daar weg. Mensen die bijvoorbeeld al jaren op de elfde verdieping verbleven, moeten nu naar de vierde verdieping verkassen. En in 2020 verhuizen ze opnieuw, naar geplande nieuwbouw. 

Dat heeft nogal wat impact op de bejaarden, ziet ook Careyn in. Daarom hebben ze ‘intensief overlegd’ met de bewoners en hun naasten, vertelt woordvoerder Annette van Stigt. Bewoners die er baat bij hebben om zo min mogelijk van de verhuizing mee te maken, krijgen een ‘alternatief dagprogramma’. Maar alle ongemakken voorkomen, dat lukt waarschijnlijk niet. ,,We doen er alles aan om de verhuizing met zo min mogelijk ongemakken te laten verlopen. Careyn draagt ook de volledige kosten voor de verhuizing.”

Nog een verhuizing

De verhuizing zat er al tijden aan te komen. Sinds eind juni verzetten bewoners en familieleden zich al tegen de dwang waarmee de verhuizing gepaard gaat. Vooral omdat er eind 2020 dus nóg een verhuizing op de planning staat. Dan is de nieuwbouw klaar en gaan de bewoners van het verzorgingstehuis daarheen. Op het terrein van het huidige verzorgingstehuis wil een projectontwikkelaar 160 ‘levensloopbestendige’ woningen bouwen.

Met de plannen voor deze verhuizing kwam er ook een eind aan een succesvol samenwoonproject in het gebouw. Sinds april 2016 kwamen er jonge woningzoekers in de tijdelijk leegstaande appartementen van het complex wonen, maar deze werden afgelopen zomer verzocht te vertrekken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht