Volledig scherm
Verzorgingshuis Tuindorp-Oost © Angeliek de Jonge

Inspectie zet onderzoek bij Careyn en Tuindorp-Oost voort

Zorginstelling Careyn is nog niet van de Inspectie Gezondheidszorg af. De komende weken wordt het zorgconcern, met het in crisis verkerende verzorgingshuis Tuindorp-Oost, nader onderzocht. De 17.000 klanten en 7000 medewerkers van Careyn-instellingen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland verkeren dus voorlopig nog in onzekerheid over de toekomst. 

Sinds gisteren voert de Inspectie het onderzoek uit. ,,Deze reeks inspectiebezoeken vindt onaangekondigd plaats, op diverse locaties, verspreid over alle districten van Careyn’’, meldt de Inspectie-woordvoerder.

Een door Careyn ingehuurde oud-inspecteur heeft het personeel in Tuindorp-Oost gecoacht in hoe zij zich tegenover de inspecteurs moeten opstellen. Het zorgconcern verkeert al twee jaar in financiële problemen. Het verloop onder managers is groot, de werkdruk voor het personeel hoog. Zo lag het ziekteverzuim in het Utrechtse Tuindorp-Oost afgelopen zomer op ‘20 à 25 procent’, bleek uit door het AD Utrechts Nieuwsblad geciteerde Careyn-stukken.

Kritische vragen

Na kritische vragen van CDA en SP voegde zich gisteren de PVV bij de Tweede Kamerfracties die zich zorgen maken over Careyn en Tuindorp-Oost. PVV-kamerlid Agema vraagt minister De Jonge van Volksgezondheid: ,,Klopt het dat 39 zeer oude bewoners, waarvan drie 100-plussers, in anderhalf jaar tijd worden gedwongen twee keer te verhuizen? Deelt u de mening dat er een oplossing moet komen voor deze laatste kleine groep hoogbejaarden, zodat zij blijvende goede huisvesting krijgen?’’ Agema betrekt het Careyn-management in haar vragen: ,,Klopt het dat falende managers de diepe crisis bij Careyn veroorzaakten? Zo nee, wat is dan de oorzaak?’’

Veel Careyn-medewerkers raakten de afgelopen maanden teleurgesteld in hun eigen leiding. Het management liet afgelopen zaterdag bij vele honderden medewerkers in het district Utrecht-Stad een fleurig boeket bloemen bezorgen. Het begeleidende kaartje luiddde: ,,Afgelopen maanden hebben we met elkaar hard gewerkt om de kwaliteit te verhogen. Mede dankzij jou zien we de toekomst van Careyn Utrecht met vertrouwen tegemoet; een positief IGJ-bezoek en op lange termijn Careyn als gezond en mooi bedrijf. Veel dank voor je inzet. Hartelijke groet, Hans Admiraal, districtsdirecteur.’’

Sommige medewerkers beschouwden het als een mooi gebaar. Bij anderen nam dit gebaar van het management de teleurstelling over het slechte bedrijfsbeleid niet weg.

Twee maanden

De Inspectie zal minstens twee maanden bezig zijn met het onderzoek, verklaarde een woordvoerder gisteren. Voor de onderzoeksresultaten worden gepubliceerd, zal de inspectie ‘het traject van hoor en wederhoor met Careyn doorlopen’.

Bij de Inspectie, die is gevestigd in het Stadskantoor aan het Jaarbeursplein, werken 700 ambtenaren. Hoeveel van hen op het project Careyn zijn gezet, blijft geheim. Bij Careyn was volgens de instantie de afgelopen jaren sprake van gebrekkige kwaliteit en veiligheid, onvoldoende deskundige medewerkers en slecht bestuur.

De afgelopen weken werden door familieleden van Tuindorp-Oost-bewoners nieuwe klachten over Careyn ingediend. Al eerder stond het zorgconcern op de zwarte lijst van slecht presterende verpleeghuizen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht