Volledig scherm
Zorginstelling Careyn Tuindorp-Oost en zorgminister Hugo de Jonge © Angeliek de Jonge/ANP

Minister noemt verhuizing bij Careyn ‘ingrijpende gebeurtenis’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent dat de dubbele verhuizing van meer dan twintig hoogbejaarde bewoners van verzorgingshuis Tuindorp-Oost ‘een bijzonder ingrijpende gebeurtenis is’. 

Hij schrijft dat in antwoord op vragen van Kamerleden van CDA, PVV en SP over het verzorgingshuis en Careyn. Daar moeten hoogbejaarde bewoners twee keer verhuizen, om uiteindelijk in een nieuwbouwpand terecht te komen. „Daarom is het van majeur belang om dit proces met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te doorlopen.” Vorige week verhuisden de eerste bewoners.

De Jonge stelt dat het ziekteverzuim in Tuindorp-Oost tot en met september 11,1 procent was. Deze krant citeerde eerder uit een intern Careyn-stuk voor Tuindorp-Oost personeelsleden waarin over ’20 à 25 procent’ ziekteverzuim in de maand juni wordt gesproken.

Falende managers

Op vragen van Tweede Kamerleden over ‘falende managers die de diepe crisis bij Careyn veroorzaakten’ gaat minister de Jonge niet in. Wel verwijst hij naar het bij Careyn al jaren lopende toezichtregime door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

‘Tegen de Onverschilligheid’, een groep jongeren die zich in het Utrechtse verzorgingshuis voor de oude bewoners inzette, is teleurgesteld in de antwoorden van de minister: „De antwoorden van de minister hebben dezelfde toonzetting als brieven van Careyn.”

Lees hier alle artikelen over de situatie rond verzorgingshuis Tuindorp-Oost

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht