Volledig scherm
De ouderen lieten al eerder in de gemeenteraad weten niet weg te willen. © Angeliek de Jonge

SP wil dat minister zich bemoeit met ‘schrijnende situatie’ bij zorgcentrum Tuindorp-Oost

Kamerlid Maarten Hijink (SP) heeft minister Hugo de Jonge gemaand zich persoonlijk het lot aan te trekken van de ouderen in zorgcentrum Tuindorp-Oost. 

De SP maakt zich grote zorgen over het welzijn van de ouderen die vanwege nieuwbouw een dubbele verhuizing wacht. Daarnaast wil Hijink dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat onderzoeken of het project waarin ouderen en jongeren jarenlang samenwoonden, als voorbeeld kan dienen voor de rest van Nederland.

„Voor Tuindorp-Oost komt dit waarschijnlijk te laat. Maar het project heeft bewezen dat jong en oud gebaat zijn bij deze manier van samenleven. Ze kunnen van elkaar leren en elkaar steunen.”

Quote

Dit staat gelijk aan het geven van het laatste zetje

Maarten Hijink

Hijink hekelt de manier waarop zorginstelling Careyn met de ouderen omgaat. „Ze schrikken zich vaak te pletter als ze horen dat ze weg moeten of twee keer moeten verhuizen. De wijze waarop ze worden geïnformeerd kan echt niet. Soms horen ze het pas een paar weken of tien dagen van tevoren. De stress die daarmee gepaard gaat, kan heel schadelijk zijn voor mensen op hoge leeftijd. Onderzoeken onderstrepen dat zoiets bij hoogbejaarden tot een vroegere dood kan leiden, dat moeten we met zijn allen niet willen. Dit staat gelijk aan het geven van het laatste zetje.”

Toezicht

De SP vindt dat overheid nadrukkelijker de vinger aan de pols moet houden bij de wijze waarop Careyn opereert. „Ze staan al onder toezicht. Dat is niet voor niets. Het is zaak dat iedereen op scherp staat om te controleren wat Careyn doet. Tuindorp-Oost is een financiële kwestie, nieuwbouw is kennelijk nodig en er zijn afspraken met projectontwikkelaars, maar we mogen de menselijke maat nooit uit het oog verliezen. Mijn appèl: los het anders op. Zorg dat de bewoners niet de dupe zijn van de nieuwbouwplannen. Zeker de hoogbejaarde bewoners moeten we dit niet aan willen doen. Er is veel ten nadele veranderd in de ouderenzorg. Dit is daar een schrijnend voorbeeld van.”

De SP vraagt de minister om opheldering naar aanleiding van een brief die de jongere bewoners van Tuindorp-Oost – zij zijn inmiddels bijna allemaal vertrokken – samen met de ouderen aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Hijink: „We zijn zeer benieuwd naar het antwoord van de minister.” Zijn reactie wordt binnen twee weken verwacht. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht