Leden van de KNRM trotseren het opvliegend schuim tijdens de zoektocht naar de overleden watersporters bij het Noordelijk Havenhoofd.
Volledig scherm
Leden van de KNRM trotseren het opvliegend schuim tijdens de zoektocht naar de overleden watersporters bij het Noordelijk Havenhoofd. © ANP

Justitie doet onderzoek naar de dood van surfers bij Scheveningen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar de dood van vijf surfers bij Scheveningen. Op dit moment heeft justitie geen reden om aan te nemen dat er strafbaar is gehandeld, maar een feitenonderzoek moet dit definitief uitsluiten. 

Professionele gebruikers van de Noordzee zijn ondertussen opgeroepen om extra uit te kijken naar het nog vermiste lichaam van een van de omgekomen surfers. Want hoe langer het duurt, hoe groter het gebied wordt waar op basis van het getijde, de stroming en de windrichting gezocht moet worden. De kans om het lichaam te vinden, wordt dan steeds kleiner. Mensen die iets zien wordt daarom gevraagd dit zo snel mogelijk te melden. 

Getuigen

Dat er een feitenonderzoek plaatsvindt is niet ongewoon in dit soort situaties waar geen sprake is van niet-natuurlijk overlijden. Volgens de gemeente Den Haag is het ook in het belang van de slachtoffers en nabestaanden. Er zullen onder meer getuigen worden gehoord. 

Het drama bij het Noordelijk Havenhoofd van Scheveningen kostte vijf surfers het leven, maar er zijn nog maar vier lichamen geborgen. Burgemeester Johan Remkes leeft erg mee met de families van de slachtoffers en hun vrienden. 

Quote

Laten we hopen dat het laatste slachtof­fer snel gevonden wordt

Johan Remkes
- Een herdenking bij surfclub The Shore op het strand van Scheveningen, om de overleden surfers te herdenken.
Volledig scherm
- Een herdenking bij surfclub The Shore op het strand van Scheveningen, om de overleden surfers te herdenken. © ANP

,,Dit is onvoorstelbaar verdrietig. Vier families hebben het slechtste en meest gevreesde nieuws gekregen dat er bestaat en moeten afscheid nemen van hun geliefde zoon, kleinzoon, broer en neef. Eén familie leeft daarbovenop nog steeds in onzekerheid; ook hun geliefde kind is overleden, maar nog niet gevonden ondanks alle inspanningen.’’

De afgelopen dagen is met geavanceerde apparatuur gezocht naar het laatste slachtoffer door de KNRM, Kustwacht, brandweer, politie en de marine. Volgens Remkes is er niets achterwege gelaten om de slachtoffers te redden. En toen dat niet meer kon, is er alles aan gedaan om ze te vinden. ,,Laten we hopen dat het laatste slachtoffer snel gevonden wordt.’’ 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag