De uitvaart van Joost en Sander, twee van de surfers die zijn omgekomen bij het surfdrama vorige week maandag.
Volledig scherm
De uitvaart van Joost en Sander, twee van de surfers die zijn omgekomen bij het surfdrama vorige week maandag. © EPA

Nabestaanden van omgekomen surfers Joost en Sander houden uitvaartdienst op strand

Nabestaanden van de omgekomen surfers Joost en Sander hielden gisteren een uitvaartdienst op het strand van Scheveningen. Er werd een minuut lang geapplaudisseerd en bij de waterlijn was een korte ceremonie, waar twee kisten stonden.  Bij het surfdrama bij het Noordelijk Havenhoofd kwamen vorige week maandag in totaal vijf surfers om het leven.

Meerdere surfers lagen vanmiddag in het water uit respect,  en vanaf een reddingsboot van de KNRM voor de kust werd als afscheid een rode fakkel aangestoken. Nabestaanden gooiden bloemen in het water. 

Vervolgens sprongen de mensen zeven keer over de golven heen, de nabestaanden voorop. Dat is een Braziliaanse traditie. Bij elke golf deden ze een wens. ,,Hopelijk wenst iedereen dat we Mathijs snel terugvinden”, zei een van de organisatoren. 

Nabestaanden springen over golven heen tijdens de uitvaart.
Volledig scherm
Nabestaanden springen over golven heen tijdens de uitvaart. © ANP

Halfstok

Daarnaast kwamen vanmorgen op de boulevard veel mensen bijeen bij de surfclub, waar een aantal van de slachtoffers nauw bij betrokken waren. Er werd muziek gedraaid. En in de omgeving hangt hier en daar een vlag halfstok. Bij de surfclub was  de afgelopen dagen al een zee aan bloemen gelegd en werd door veel mensen gerouwd en herdacht. 

Naast het gezamenlijke afscheidsmoment op het strand, was er voor de twee jongens Joost en Sander ook een afzonderlijke uitvaartdienst voor hun nabestaanden in surfclub The Shore en in Strandclub Wij. 

De KNRM geeft met fakkels een laatste groet.
Volledig scherm
De KNRM geeft met fakkels een laatste groet. © ANP

Vermist

De vijf surfers kwamen maandagavond om het leven toen ze in de problemen kwamen in het water. De 30-jarige Joost en de 38-jarige Sander uit Den Haag bezweken aan hun verwondingen toen ze op de kant waren gehaald. De lichamen van de 24-jarige Hagenaar Pim en de 22-jarige Max uit Delft zijn dinsdag geborgen. 

Volledig scherm
© ANP

De vijfde surfer die bij het surfdrama omkwam, is de 23-jarige Mathijs uit Delft. Zijn lichaam is dinsdagochtend in het water gelokaliseerd, maar dreef af. De afgelopen week is er met man en macht naar Mathijs gezocht, maar tot nu toe zonder succes. 

Veel nabestaanden kwamen vanmiddag naar Scheveningen ter nagedachtenis aan de omgekomen surfers.
Volledig scherm
Veel nabestaanden kwamen vanmiddag naar Scheveningen ter nagedachtenis aan de omgekomen surfers. © ANP

Bekijk hieronder de video's over de surframp in Scheveningen.

Meer lezen uit dit dossiere? Dat kan hier!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag