Reconstructie: hoe een avond ‘buiten spelen’ eindigt in een ongekend drama

ScheveningenEindelijk mochten ze weer als groep het water in omdat de coronamaatregelen waren versoepeld. Maar dan draait maandagavond ineens de wind en hoopt het schuim in de zee bij Scheveningen zich op tot wel een meter of drie hoog. Ademhalen is hierin onmogelijk. Een reconstructie van hoe een avond ‘buiten spelen’ door sportieve outdoorliefhebbers eindigt in een voor Nederland ongekend drama.

Maandagavond 11 mei.
Bij fysiotherapiepraktijk Gezond Aan Zee in Scheveningen verzamelt een aantal geoefende zwemmers. ,,We mogen sinds 11 mei weer in een groep buiten spelen! We zijn coronaproof en stoked tot op het bot’’, beschrijft de sportieve outdoorgemeenschap van de fysiotherapiepraktijk. ,,Maandag maakten ze de seizoensstart met een cursus lifesaving’’, vertelt nachtburgemeester van Den Haag Pat Smith, zelf een begenadigd surfer, die de jongens goed kent. Aanwezig zijn onder meer Joost, Sander en Pim. ,,Echt de fitste van de surfcommunity’’, weet Smith. Volgens hem gaat het om door de International Surf Federation (ISF) getrainde jonge mannen. ,,Het is echt de cream of the crop van de organisatie,” benadrukt hij. ,,Ze zijn collectief naar buiten gezwommen. Vanaf The Shore zijn ze het water ingegaan’’, vertelt hij over de Scheveningse surfclub die vrij dichtbij het Havenhoofd ligt. Eindelijk mogen de outdoorliefhebbers weer gezamenlijk het water in doordat de coronaregels zijn versoepeld. Pat Smith: ,,Zo werd het nieuwe tijdperk ingeluid, het was eigenlijk een soort nieuwjaarsduik.’’

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
    TV-SHOW NL NA CORONA

    Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

    Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.