De zoekactie naar de vermiste surfers in Scheveningen werd vanochtend hervat.
Volledig scherm
De zoekactie naar de vermiste surfers in Scheveningen werd vanochtend hervat. © Regio15

Remkes herdenkt vijf slachtoffers van surfdrama met gedicht tijdens gemeenteraad

Bij de raadsvergadering vanavond van de Haagse gemeenteraad is stilgestaan bij het surfdrama dat zich maandagavond voltrok in Scheveningen. Vijf watersporters stierven nadat zij in de problemen waren gekomen op het water. Eén man (40) overleefde het wel. 

Bij aanvang van de vergadering, die om 19.30 uur begon, stond waarnemend burgemeester Johan Remkes stil bij het surfdrama met een gedicht van Emily Dickinson, dat later is vertaald door Simon Vestdijk. ,,Zo gaat de zon nog in u onder. Op deze dag, die donker is voor mij”, sprak Remkes. “Ik denk dat ze heel goed de gevoelens verwoorden waarmee wij worstelen.”

,,Op een plek die zij heel goed kenden, ging het toch mis”, vervolgde Remkes over de vijf overleden surfers. “Ik spreek namens elke Hagenaar en elke Scheveninger dat wij intens meeleven met alle nabestaanden. Het is een immens groot verlies voor familie en vrienden. Volkomen onverwacht zijn deze mensen uit het leven weggerukt. Dat dit is gebeurd in tijden van corona, maakt het voor nabestaanden nog moeilijker. We weten dat de zee geeft en neemt. Deze tragedie is wel heel wreed.”

De burgemeester bedankte de hulpdiensten, die hun werk moesten doen onder moeilijke omstandigheden. Remkes vroeg de raadsleden na zijn toespraak te gaan staan en vroeg ze een moment van stilte in acht te nemen om de slachtoffers te herdenken.

Jonge levens

Gistermiddag hield Remkes al een persconferentie over wat er in Scheveningen was voorgevallen. ,,Het verdriet in de Scheveningse gemeenschap is onvoorstelbaar”, zei hij. ,,Men weet hier als geen ander dat ‘de zee geeft en de zee neemt’, maar de manier waarop nu zoveel jonge levens worden afgebroken en zoveel families en vriendengroepen getroffen zijn, is ongekend wreed.”

Niet gevonden

 Bij het surfdrama kwamen vijf mensen om het leven. Het gaat om een 30-jarige en een 38-jarige man uit Den Haag, die maandagavond bezweken aan hun verwondingen toen uit het water waren gehaald. De andere slachtoffers, een Hagenaar (24) en Delftenaar (22), werden dinsdag gelokaliseerd en geborgen. Het lichaam van een 23-jarige man uit Delft is nog steeds niet gevonden. 

Bekijk hier de persconferentie met Johan Remkes  van gisteren terug.

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag