Volledig scherm
© ANP

Den Haag maakt complete dossier over vreugdevuren openbaar

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag gaat het complete dossier over de Haagse vreugdevuren openbaar maken. Alle informatie die over ongeveer twee weken naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat, wordt  ook publiek gemaakt. 

Dat heeft de burgemeester zojuist in een brief aan de Haagse gemeenteraad bekendgemaakt. De  lokale politiek praat vanmiddag op verzoek van de Partij voor de Dieren nogmaals over de communicatie rond de vreugdevuren.

Om privacyredenen zal persoonlijke informatie zoals namen en adressen uit het dossier worden weggelakt. De gemeenteraad krijgt vertrouwelijk wel een versie met deze gegevens te zien. ,,Op deze manier streeft het college naar maximale transparantie.”

Vorige week donderdag ontstond er in de gemeenteraad commotie over de weigering van Krikke om nog meer informatie over de afspraken rond  de vreugdevuren te delen met de Haagse politiek en het publiek. Eerder die week had ze na enig aandringen wel het vreugdevuurconvenant vrijgegeven, maar dat leidde alleen maar tot meer vragen. 

Weigering

Zo bleek het vrijgegeven convenant alleen geldig voor de jaarwisseling van 2016-2017. Toch zou het ook in de jaren erna als basis hebben gediend voor de afspraken met de bouwers van de vuurstapels.  Raadsfracties vroegen zich af of de aanvullende afspraken schriftelijk waren vastgelegd of alleen mondeling besproken. Op die vraag weigerde  Krikke te  antwoorden.

De Haagse PVV maakte een groot punt van de informatieplicht die de burgemeester en het stadsbestuur hebben.  Volgens de partij was er voor het college geen enkele geldende reden om afspraken met de bouwers geheim te houden.   

Burgemeester Krikke heeft steeds gezegd dat het onverstandig is om snippers van het dossier naar buiten te brengen. De hele kwestie rond de  vreugdevuren moet wat haar betreft  in samenhang worden bekeken. Vandaar dat ze nu het gehele dossier naar buiten brengt. 

Tijdens de jaarwisseling sloeg een enorme vonkenregen, afkomstig van het veel te hoge vreugdevuur op Scheveningen, neer op Scheveningen-Dorp.  Auto's, huizen en tuinen vatten vlam.  De brandweer was de hele nacht bezig met het blussen van brandjes. Er vielen geen gewonden. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag