Volledig scherm
Bewoners zijn bang dat de windmolens fijnstof naar hun dorpen verspreiden. © Arie Kievit

Pleidooi voor onderzoek naar verspreiden fijnstof door windmolens

Of inwoners van Geervliet en Heenvliet extra blootstaan aan fijnstof moet worden onderzocht. Deskundigen vinden dat Rotterdam die plicht heeft nu de gemeente de acht windmolens achter de dorpen wil laten staan.

Quote

Ik kan me de angst van de bewoners voorstel­len

Thijs Kraassenberg

Windmolenexperts zijn het erover eens dat de gemeente Rotterdam geen enkel risico mag nemen met haar 'buren'. Deze week klaagden verscheidene inwoners van de twee dorpen op een informatieavond dat ze last hebben van ademhalingsproblemen, astma en longklachten. Dat is zo sinds drie jaar geleden windmolens werden geplaatst langs het Rotterdamse deel van het Hartelkanaal, op enkele honderden meters van hun huizen.

Op vragen van bewoners waarom niet is onderzocht of fijnstof uit het Botlekgebied door de windmolens naar de dorpen wordt getransporteerd, zei Ruud Krijnen van de DCMR Milieudienst Rijnmond dat dat wettelijk niet hoeft. Maar, zo erkende hij, in een ander, soortgelijk geval in Velsen, is dat wél gebeurd. Daar komt een windpark in de buurt van de hoogovens.

Volgens Thijs Kraassenberg van organisatiebureau Twynstra Gudde, dat zich bezighoudt met energieverandering, móet er bij het windpark in deze regio onderzoek naar fijnstof worden uitgevoerd. ,,Zeker in een gebied met veel fijnstof en angstige mensen moet dat gebeuren. Ik kan me de angst van de bewoners voorstellen. Je moet weten: wat gebeurt er met fijnstof en hoe wordt het beïnvloed? Dat kun je met simulaties onderzoeken.''

Effecten
Hans Erbrink, de enige in ons land die de effecten van windmolens op fijnstof onder de loep nam, pleit eveneens voor onderzoek. Hij deed het in Velsen en kwam tot de conclusie dat de komst van zes windmolens nauwelijks effect heeft op de verspreiding van fijnstof.

Maar, zo voegt hij eraan toe, als de afstand tussen de windmolens en de fabriekspijpen die fijnstof uitstoten minder dan een kilometer is, dan kunnen de turbines de kleine zwevende luchtdeeltjes verspreiden. ,,En dan vooral als de schoorsteen hoger is dan de as van de windturbine.'' Dat is in het Botlekgebied op enkele plekken het geval.

Een vertegenwoordiging van de gemeente Rotterdam beloofde op de informatieavond de dringende onderzoekswens van de bewoners over te brengen aan wethouder Pex Langenberg (D66).

Hij moet samen met zijn collega-bestuurders de vergunning voor het windpark nog verlenen. De gemeentelijke juristen en de DCMR zeggen dat het binnen de wettelijk regels past. De bewoners in Heenvliet en Geervliet proberen de molens juist weg te krijgen. Ze zullen volop bezwaarschriften indienen, vooral omdat ze de herrie van de turbines beu zijn.