Volledig scherm
© ANP

‘Hoe kunnen kentekens in Nederland zo verschillen?’

VRAAG & ANTWOORD,,Hoe komt het dat ik nieuwe auto’s met verschillende soorten kentekens zie? Sommige kentekens beginnen met een cijfer, meestal een 1, maar andere kentekens beginnen met een letter, de G of H”, aldus lezer Bert Wubbolts.

Autoredacteur Niek Schenk: ,,Vorig jaar augustus is voor personenauto’s een nieuwe kentekenserie ingevoerd die begint met één letter. Ziet u een auto waarvan het kenteken met een cijfer begint, dan dateert die nog uit de serie die van 2013 tot 2015 is toegepast. Verder hebben lichte en zware bedrijfsauto’s én auto’s in het grensverkeer hun eigen kentekenseries. 

Overigens is de nieuwe kentekenserie voor personenauto’s vorig jaar niet begonnen met de letter A, maar met de G. Klinkers als A en E zijn namelijk niet toegestaan (uitgezonderd AA voor het Koninklijk Huis). Verder is de B gereserveerd voor zware bedrijfsauto’s en de C mag niet, om verwarring met een nul te voorkomen. De D en F zijn bestemd voor brom- en snorfietsen.” 

Onze autoredactie beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”