Volledig scherm
© Shutterstock

Is er een risico dat mijn auto zonder sleutel wegrijdt?

VRAAG & ANTWOORDIk overweeg een nieuwe auto te kopen met ‘keyless go’: ontgrendelen, vergrendelen en starten, zonder dat je de sleutel tevoorschijn haalt. Maar loop ik hiermee niet het risico dat mijn auto per ongeluk wegrijdt, terwijl de sleutel er niet in zit? –V. Toorenaar

Ja, dat risico bestaat, alhoewel de kans erg klein is. Stel dat iemand uw auto heeft gebruikt en u zet die persoon vervolgens af bij een treinstation, dan zou diegene per ongeluk met uw autosleutel de trein in kunnen stappen. In dit geval zal de auto waarschijnlijk geen alarm slaan. De motor blijft lopen en u kunt blijven rijden. Maar nadat de auto eenmaal is uitgezet, zal hij niet meer willen starten, omdat hij geen sleutel waarneemt. Dat is het enige nadeel, maar verder is het systeem eigenlijk heel handig. 

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”