Volledig scherm
© ANP

Waarom geen tankpijltje in alle auto's?

Vraag & AntwoordAutospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail naar auto@ad.nl.

Ik zat laatst in een auto van een collega, waarin een pijltje in het instrumentarium aangaf aan welke kant de tankopening zat. Handig vind ik dat. Waarom hebben niet alle auto's zoiets? 

-C. Snoek

Pas enkele jaren geleden is een aantal autofabrikanten begonnen om elk nieuw model hiervan te voorzien. Reuze handig inderdaad, vooral als je in andermans auto of in een huurauto rijdt. Als het je eigen auto is, weet je het op een gegeven moment wel. Helaas zijn de fabrikanten niet verplicht om zo'n pijltje naast de brandstofmeter te plaatsen, maar het krijgt wel steeds meer navolging.

De plaats van de slang bij het benzinepomp-symbooltje in het instrumentarium geeft óók de plaats van de tankopening. Hangt bij dit symbooltje de slang rechts, dan zit de tankopening ook rechts.

Dit gaat echter niet op voor alle merken. Een Mazda Premacy (2004) maakt echter gehakt van die logica: slang rechts, opening links. Genoemd worden verder een Citroën C3 (2014), Citroën XM (2000) en een Suzuki Celerio. Dus, alleen als er ook een pijltje bij het symbool staat, is dit een duidelijke verwijzing naar de plaats van de tankopening.