Sportwedstrijden gaan tot 31 maart niet door
Volledig scherm
Sportwedstrijden gaan tot 31 maart niet door © anp

Welke evenementen gaan door, mag mijn kind met een snottebel naar de kinderopvang?

Dagelijks levenNu het coronavirus om zich heen grijpt, groeien de zorgen. Hier beantwoorden we je vragen over de impact op het dagelijkse leven: welke evenementen gaan door, hoe staat het met de scholen en kan ik nog naar opa en oma? We proberen de informatie zo up-to-date mogelijk te houden. 

Welke evenementen gaan er wel en niet door?
Tot 6 april waren aanvankelijk alle evenementen met meer dan 100 honderd personen verboden. Het kabinet heeft die maatregel inmiddels verlengd tot 1 juni en heeft de ondergrens van honderd personen laten vervallen. Ook kleinere bijeenkomsten - zowel publiek als privé - zijn niet langer toegestaan. In huiselijke kring  bezoek ontvangen blijft nog wel toegestaan, maar er mogen niet meer dan drie mensen worden uitgenodigd.    

Tot in elk geval 6 april blijven ook alle horecagelegenheden dicht (het afhalen van maaltijden is wel mogelijk), evenals sport-accomodaties, theaters, musea, sauna's en zwembaden. Winkels mogen nog wel open blijven, maar veel ondernemers hebben zelf besloten de deuren te sluiten.

We houden op onze site ook een uitgebreide lijst bij van aangepaste of afgelaste evenementen wereldwijd.  

Kan ik mijn kind nog naar school sturen?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Italië en Denemarken waren in Nederland de scholen (nog) niet gesloten. Maar daar kwam zondagavond 15 maart verandering in. Minister Slob van Onderwijs maakte bekend dat de scholen ook hier dicht gaan, tot maandag 6 april. Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of bij hulpdiensten. 

De scholen gaan dicht, volgens Slob, omdat veel onderwijzend personeel al uitgevallen is, omdat mensen ook met lichte klachten thuis moeten blijven. Het is daardoor voor scholen niet langer mogelijk onderwijs te blijven verzorgen. Ook spelen grote zorgen die leven bij onder anderen ouders en leerkrachten een rol bij het besluit. Onderwijzend personeel dat niet ziek is, wordt de komende weken wel op het werk verwacht. Zij zijn volgens Slob hard nodig om kinderen op te vangen van bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Ook moeten zij gaan zorgen voor online onderwijs voor kinderen die thuis komen te zitten. 

Het Centraal Eindexamen wordt geschrapt. Leerlingen gaan naar hun vervolgopleiding op basis van de cijfers die ze voor hun schoolexamens hebben behaald. Normaal gesproken telt dat cijfer voor de helft mee.   

Merendeel lege lokalen bij basisschool De Raamdonk in Grave.
Volledig scherm
Merendeel lege lokalen bij basisschool De Raamdonk in Grave. © Theo Peeters

Blijven de universiteiten open?
Alle universiteiten en hogescholen geven geen les meer, veel tot na de zomervakantie. De gebouwen blijven wel open. Het kabinet vraagt universiteiten grote hoorcolleges voorlopig online te geven, de universiteiten bekijken of dat mogelijk is.

Geldt voor de kinderopvang hetzelfde als voor school? 
Ja. Ook de kinderopvang gaat dicht tot 6 april, maar ook hier hebben ouders wiens vak op de lijst met ‘cruciale beroepen’ staat wel recht op opvang. Ouders is verzocht om kosten wel gewoon te blijven betalen, maar zij zullen achteraf worden gecompenseerd voor de dagen die de kinderen thuis hebben doorgebracht.   

Wat zijn de cruciale beroepsgroepen die recht hebben op kinderopvang?

Het ministerie van Volksgezondheid heeft er een lijst van samengesteld. Uiteraard beroepen in de zorg en het onderwijs, maar ook in de transport, de afvalverwerking en de media. 

Kan ik nog naar de uitvaart van een overleden kennis?
Het verbod op bijeenkomsten geldt niet voor uitvaarten, maar er zijn tot 1 juni wel strengere voorwaarden aan verbonden. Zo mogen er niet meer dan dertig mensen de plechtigheid bijwonen en is er na afloop geen mogelijkheid om bij elkaar te komen.  Ook moeten de aanwezigen anderhalve meter afstand houden van elkaar. Het schudden van handen of een bemoedigende knuffel is volgens de richtlijnen niet toegestaan. ,,We vragen mensen echt om zich daar zoveel mogelijk aan te houden.”

In het geval dat er een coronapatiënt moet worden begraven of gecremeerd, gelden er nog striktere regels, zegt Heidi van Haastert van branchevereniging BNGU: ,,Er is een aanzienlijke kans dat directe familie van de overleden patiënt ook in isolatie zit. Zij mogen daarom geen contact hebben met anderen. Dat betekent dat bij de uitvaart alleen die familie aanwezig kan zijn, of juist alleen de andere gasten. Dat is natuurlijk heel moeilijk.” 

Hoe staat het met de amateursport?
Er wordt tot 6 april geen wedstrijd gespeeld. Onduidelijk is nog hoe dat na 6 april gaat nu alle bijeenkomsten ook tot 1 juni zijn verboden. Met de grote sportbonden is overleg of betaalde competities bijvoorbeeld wel na 6 april zouden kunnen worden hervat, maar dan mogelijk tot 1 juni zonder publiek. Een andere optie is dat de competities in de zomervakantie worden afgemaakt of helemaal worden gestaakt.   

Hoe zit het met de sportschool?
Alle sportscholen blijven tot zeker 6 april dicht. Er waren eerder al maatregelen genomen als het vaker controleren of sportapparaten goed zijn schoongemaakt, een oproep aan zieke werknemers en klanten om niet te komen én een verbod op het uitdelen van high fives.  Ook gold er een maximumaantal bezoekers van 100 tegelijkertijd en had keten Fit for Free het aantal deelnemers aan groepslessen teruggebracht tot maximaal 15. 

Wat doe ik met een controleafspraak bij de tandarts of de orthodontist?
Afzeggen. Als dat niet al voor je gedaan wordt door de praktijk zelf. De beroepsvereniging stelt dat alle mondzorgverleners is geadviseerd om alle niet-spoedeisende afspraken tot 6 april af te zeggen. ,,Zoals bekend is het op dit moment van het grootste belang om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en daarmee de verspreiding van het virus af te remmen. Daarom kan een afspraak voor bijvoorbeeld controle, tandsteen verwijderen, het vullen van een gaatje of je intake of controle bij de orthodontist wel even wachten", schrijven ze.

Wanneer er sprake is van een spoedgeval? ,,Als je plotseling last krijgt van pijn, een ontsteking of zwelling in je mond of door een ongeval een tand breekt of verliest, noemen we dat een spoedgeval. Ook als je beugel ineens ernstige klachten geeft, spreken we van een spoedgeval. Bel dan altijd eerst de tandarts of orthodontist voor overleg.” 

Kan ik nog naar het café of op het terras zitten?
Nee. Niet meer sinds zondagavond 18.00 uur. Vanaf dat moment moeten alle horecagelegenheden dicht zijn: bars en restaurants, maar ook coffeeshops en bioscopen. Het is weer een stap verder dan de maatregelen die donderdag werden aangekondigd, toen zei premier Rutte nog dat ‘uit eten gaan nog gewoon moet kunnen'.  In verschillende andere landen (Italië, België, Spanje) waren op last van de overheid restaurants en cafés al dicht. Veel Belgen kwamen daarom dit weekend naar Nederland.

De cafes op het Plein in Den Haag ruimen het terras op. Het kabinet besloot dat alle horeca drie weken dicht gaan om verspreiding van het coronavirus in te perken.
Volledig scherm
De cafes op het Plein in Den Haag ruimen het terras op. Het kabinet besloot dat alle horeca drie weken dicht gaan om verspreiding van het coronavirus in te perken. © ANP

Kan ik nog op bezoek bij opa en oma?
Zie ook hierboven. Als u verkoudheidsklachten heeft is het beter dat bezoek even uit te stellen. Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, zei daar eerder over tegen deze site: ‘Geef de infectie niet door, wees solidair met opa en oma.

Moet ik in de winkel extra eten of andere spullen inslaan?
Nadat de eerste strengere maatregelen werd aangekondigd, ging een deel van Nederland naar de supermarkt om te hamsteren. Dat leverde lege schappen op waar kort daarvoor nog producten als wc-papier en gedroogde pasta stonde. De supermarkten en distributeurs roepen op vooral niet te hamsteren, er is nog voorraad genoeg. 

Vooralsnog zijn in geen enkel Europees land de supermarkten dicht, ook niet in Italië. Al gelden er wel regels, ook in Nederland: er is een maximum aantal klanten tegelijk en de klanten moeten afstand van elkaar houden. Wel mogen mensen die in quarantaine zijn uiteraard niet zelf boodschappen doen, zij moeten familie of bekenden inschakelen. De Rijksoverheid adviseert altijd al een noodpakket in huis te hebben in geval van een crisis. Daarin staat onder meer dat het handig is flessen water en houdbaar voedsel, desinfecterende handgel en wc-papier in huis te hebben. 

Hoe wapen ik me tegen desinformatie?
Op social media en in WhatsApp-groepen gaan, zoals bij elke crisis, talloze berichten rond die waar kunnen zijn, maar dat niet zijn: fake news dus. Zo gingen er screenshots van verzonnen nieuwsberichten rond die van NOS en RTL afkomstig leken. Ook werd er er via WhatsApp onder meer een Engelstalig medisch bericht doorgestuurd waarin staat wat precies de symptomen zijn van het coronavirus, hoe je het bij jezelf kunt herkennen (houdt 10 seconden je adem in en kijk of je moet kuchen) en hoe je besmetting kunt voorkomen (elk kwartier een slok water nemen). Ook staat er de oproep in de informatie door te sturen aan familie en vrienden. Het bericht zou van het Standford Hospital Board komen. Het Standford Medical Centre liet eerder deze week weten dat die informatie niet klopt en ook zeker niet van hen afkomstig is.

Kortom: geloof niet elk appje dat wordt doorgestuurd, maar controleer de bron of het medium waar het vandaan komt. Of volg onderzoeker Peter Burger op Twitter, de onderzoeker van nepnieuws maakt er een sport van zoveel mogelijk hoaxen door te prikken.

Heeft corona invloed op huisdieren?
Het RIVM zegt daar het volgende over: ,,Er is op dit moment geen bewijs dat gezelschapsdieren, zoals honden en katten, ziek kunnen worden van het coronavirus, of dat zij dit virus verspreiden naar mensen. En er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus.” Maar wie in thuisisolatie zit, kan het best contact met huisdieren toch maar vermijden, stelt de dienst.

Helpt het om in de zon te gaan zitten?
Van het griepvirus is bekend dat het slecht tegen goed weer kan, dan springt het minder makkelijk van mens naar mens. Of dat met het coronavirus ook zo is, weten we nog niet. Al zijn er deskundigen die stellen dat de daling van het aantal besmettingen in China mede te maken heeft met de komst van de lente. In Nederland stijgt de temperatuur de komende dagen langzaam een beetje en is er af en toe zon. Maar of het wel of niet helpt: meer zon is in ieder geval goed voor het humeur.

Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?