Volledig scherm
De opbouw van het vreugdevuur vorig jaar in Scheveningen. © ANP

Bouwers Scheveningen kunnen geen verzekering vinden: ‘Vreugdevuur op losse schroeven’

Het vreugdevuur in Scheveningen, dat begin dit jaar escaleerde door een vonkenregen, staat volgens de Scheveningse bouwers voor deze jaarwisseling op losse schroeven omdat er geen verzekeraar is die mogelijke schade als gevolg van het festijn wil dekken. Dat heeft de groep zojuist op haar facebookpagina verklaard. Die verzekering is wel een harde eis van de gemeente Den Haag.

,,De afgelopen weken heeft onze verzekeringsagent stad en land afgebeld om voor ons evenement een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor het vreugdevuur. Echter is er zowel nationaal als internationaal geen partij die ons wil verzekeren na de vonkenregen van afgelopen jaar”, aldus de bouwers.

De bouwers stellen in hun verklaring dat zij de gemeente Den Haag gevraagd hebben financieel garant te staan, zoals afgelopen jaren. ,,Helaas was het antwoord hierop negatief en staat onze editie momenteel op losse schroeven.”

Zijden draadje

De bouwers van Scheveningen zien de vuurstapels aan een zijden draadje hangen, en hebben nu al hun hoop gevestigd op de gemeenteraad van Den Haag. Ze richten zich in hun verklaring tot de fracties en doen een beroep op hen toch een klap op de vergunning te geven. ,,Zodat de gemeente de vergunning voor het vreugdevuur alsnog kan verstrekken.’' Ze wijzen op de nationale en internationale uitstraling van het evenement en stellen dat de vreugdevuren op het strand sinds de jaren negentig zorgen voor rust in de wijken.

De verzekering voor de vuurstapels in Scheveningen en Duindorp is in de stad echter letterlijk een heet hangijzer. Afgelopen oud en nieuw liep het evenement in Scheveningen door het vliegvuur volledig uit de hand. Miljoenen gloeiende kooltjes vlogen rond en toeschouwers moesten vluchten. Niemand raakte gewond, maar er was voor meer dan een miljoen euro materiële schade. Mensen hadden brandgaten in hun jas. Tuinmeubilair verkoolde, auto’s en daken beschadigden.

Schade

Ook door het bluswater ontstonden bij Scheveningers in huis grote problemen. Meerdere gezinnen konden maandenlang niet thuis wonen, door al het bluswater in hun woning. Televisies en meubilair werden verwoest. De gemeente Den Haag draaide bij die editie op voor de schade en stelt nu als harde eis dat de organisaties een verzekering moeten hebben.

Deze video maakten we eerder over de vreugdevuren:

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag