Burgemeester Remkes: ‘Hoogstwaarschijnlijk geen vreugdevuren dit jaar’

De vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp gaan deze jaarwisseling hoogstwaarschijnlijk niet door. Dat heeft burgemeester Johan Remkes zojuist op het stadhuis bekendgemaakt.

Volledig scherm
De gemeente Den Haag vroeg aan haar inwoners beeldmateriaal in te sturen na vonkenregen bij vreugdevuren in Scheveningen tijdens de jaarwisseling. © Gemeente Den Haag

Remkes noemde het zojuist ‘erg twijfelachtig’ dat de vreugdevuren doorgaan. Voor de natuurbeschermingsvergunning is volgens hem van de bouwers nog geen complete informatie beschikbaar. ,,En er liggen geen positieve adviezen van de politie en brandweer.’’ zegt hij.

De politie is volgens de burgemeester met name kritisch over de bereikbaarheid van de evenemententerreinen, crowdcontrol en de algehele beveiliging. De brandweer stelt volgens Remkes dat er onvoldoende informatie ligt over de brandpreventie en bestrijdbaarheid van het vuur.

Volledig scherm
De vonkenregen is volgens het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ontstaan door een aantal factoren. © Hans van Kralingen

Volgens de gemeente is hard gewerkt door de organisatoren om de benodigde stukken bij elkaar te krijgen, maar er is geen sprake volgens de gemeente van een aantoonbare professionele organisatie. Beide organisatoren hebben nog geen aansprakelijkheidsverzekering kunnen afsluiten. Ook de vergunning die geëist was vanwege natuurbescherming en stikstof is nog niet binnengeharkt door de bouwers. Bovendien verwacht burgemeester Johan Remkes dat de kans op die natuurbeschermingsvergunning klein is.

Volledig scherm
De vonkenregen. © Hollandse Hoogte / Eric Brinkhorst

De bouwers zijn zojuist over het voor hun slechte nieuws geïnformeerd. Remkes deed zojuist een beroep op de bouwers om als de vreugdevuren dit jaar niet door gaan, er toch een veilig en mooie jaarwisseling van te maken.

De Haagse gemeenteraad moet zich nog wel uitspreken over het standpunt van het college. ,,Dat is geen dode letter,’' zegt Remkes. Na het debat in de raad is het college weer aan zet, voor het finale besluit.

De gemeenteraad zal naar verwachting, net als de burgemeester, zwaar tillen aan het negatieve oordeel van de hulpdiensten, het gebrek bij de bouwers aan een verzekeringspolis die eventuele nieuwe schade dekt. En aan het verzet van omwonenden. 21 Hagenaars dienden afgelopen weken een zogeheten zienswijze in, met hun bezwaren tegen de vreugdevuren. 

De vergunningsaanvraag van de bouwers ligt er sinds oktober:

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag