De klok tikt tot maandag: Bouwers in de put over jaarwisseling

VideoDe bouwers van de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp verlieten vanavond om 22.00 uur met sombere gezichten het stadhuis van Den Haag. Ze hebben amper hoop dat zij voor maandag hun organisatie op orde krijgen, zodat een vergunning voor de vuurstapels tijdens de jaarwisseling haalbaar wordt. ,,Wij zeggen niks. Wij zeggen even helemaal niks’', reageerde een zwaar teleurgestelde Ab Massa van de bouwers uit Scheveningen bij het vertrek.

Drie dagen hebben de twee groepen nog de tijd om hun organisatie op orde te krijgen, zodat deze jaarwisseling vreugdevuren op het strand mogelijk zijn. De tijd is echter zó kort, dat het menselijkerwijs onmogelijk lijkt om dat voor elkaar te boksen.

Arjen Dubbelaar (Groep de Mos) erkent dat het een race tegen de klok is. ,,Maar ik zie punten die oplosbaar zijn, als iedereen alles op alles zet.’' Ab Massa heeft echter weinig hoop. ,,Wij kunnen dit weekend niks’', zei hij.

Quote

Een muizenkier

De Graaf

Burgemeester Johan Remkes hield tijdens het debat over de vergunning de deur op een kleine kier. ,,Een muizenkier’', noemde Frans de Graaf (VVD) het. De bouwers moeten maandag onder meer hun veiligheidsplan op orde hebben, zodat de hulpdiensten groen licht geven en het vertrouwen hebben dat ze de regie kunnen houden. Het gaat onder meer om de bereikbaarheid van het evenemententerrein en om crowdmanagement.

Maandag zal beslissend zijn, beloofde Remkes, refererend aan die uiterste deadline.

Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Johan Remkes. © ANP

Verzekering

De bouwers hebben inmiddels wel een evenementen-aansprakelijkheidsverzekering kunnen regelen, maar het is nog niet duidelijk of die voor hen betaalbaar is. De milieuvergunning is er nog niet, maar die verantwoordelijkheid ligt bij de provincie, stelde Remkes.

Ondertussen worden van meerdere kanten rellen gevreesd als de vreugdevuren dit jaar worden ‘afgeschoten’. Meerdere fracties, onder meer Nida, de PVV en 50Plus, hebben doemscenario’s voor ogen. Ze vrezen dat illegaal vuren worden gestoken, zoals in een ver verleden de ‘traditie’ was. Ook op diverse sociale media wordt al gedreigd met onregelmatigheden.

Quote

Er komen op oudejaars­dag veel illegale vuren

Dommanschet

,,Er komen op oudejaarsdag veel illegale vuren. Dat kunt u echt van me aannemen’', zei inspreker Leo Dommanschet uit Laak. De ondernemer heeft zijn voelsprieten uitstaan en krijgt signalen dat het goed mis gaat in de stad.

Ook in Duindorp zijn al zorgen. Daar wordt gevreesd dat de Pniëlkerk die leeg staat in de fik wordt gestoken.

Burgemeester Remkes stelde in het debat dat met alle mogelijke scenario’s rekening wordt gehouden. ,,Er zal sprake zijn van adequate handhaving. Ik kan wel zeggen dat er natuurlijk rekening wordt gehouden met alle scenario’s. Maar die hoort u van mij niet. Het zou onheil kunnen oproepen.’' De burgemeester zei dat hij zich niet onder druk laat zetten door dreigementen met eventuele ordeverstoringen.

Negatief hokje

Remkes heeft geen zin om mensen in een negatief hokje te duwen. ,,Mijn vertrouwen in mensen is groot. Ik ga ervan uit dat de attitude in Duindorp en Scheveningen zo is dat men er een mooie en feestelijke jaarwisseling van wil maken.’’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag