Volledig scherm
Het vreugdevuur in Duindorp afgelopen jaar. © AD

Duindorp gooit handdoek in de ring: ‘Het vuur is van ons afgepakt’

VreugdevurenDuindorp gaat niet meer proberen bij de jaarwisseling een groot vreugdevuur te bouwen op het strand. De organisator, de Duindorp Vreugdevuur Stichting, trekt de stekker uit de plannen. 

,,Het ontbreken van het vreugdevuur dit jaar zal een klap zijn, een klap voor vele honderden of misschien wel duizenden mensen die ons vreugdevuur een warm hart toedragen”, schrijft de stichting op Facebook. ,,Het vuur is nu van ons afgepakt, maar zal in onze gedachten niet doven.”

Waarnemend burgemeester Johan Remkes meldde  dinsdag dat de Haagse vreugdevuren hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan. Gisterenavond was er in de gemeenteraad een debat waar hetzelfde werd geconcludeerd. 

,,Wat ooit begon als een gewelddadige periode met het rauzen van kerstbomen en pallets is uitgegroeid tot een georganiseerd evenement waarbij saamhorigheid en plezier voor jong en oud centraal staan”, aldus de bouwers in hun verklaring. Na het debat van gisteren trokken zij hun conclusie dat het toch beter is dit jaar geen vreugdevuur te organiseren. ,,Ons is duidelijk geworden dat de gemeenteraad, op een paar uitzonderingen na, geen aandeel wil hebben in de realisatie van het vreugdevuur en het hele evenement eigenlijk uitzichtloos wil schrappen uit het Haagse straatbeeld.”

Quote

De plannen hebben ons vele uren, energie en emoties gekost. Dat is nu allemaal voor niets geweest

Bouwers Duindorp

Veilig

De Duindorpers geloven nog steeds dat de vreugdevuren dit jaar veilig door hadden kunnen gaan. ,,We betreuren uiteraard wat er afgelopen jaar is gebeurd maar zijn ook altijd duidelijk geweest dat we het deze editie qua opbouw en ontbranding beter wilden doen. De plannen daarvoor hebben ons vele uren, energie en emotie gekost. Dat is nu allemaal voor niets geweest.”

Zij verwijten de gemeente niet genoeg hulp te hebben geboden en niet duidelijk te hebben gecommuniceerd. ,,De gemeente stelt een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Na veel moeite hebben wij die gevonden in de vorm van een verzekeraar die ons wel professioneel en betrouwbaar beschouwt. Maar nu willen ze ons niet helpen met de kosten. Ook moeten wij voor maandag ontbrekende stukken inleveren in het veiligheidsplan, waarvan wij de inhoud en het bestaan niet eens kennen. Er zou intensief met ons gecommuniceerd zijn maar de burgemeester is te laf om zelf met ons te praten. De omgevingsdienst wilde dit wel maar daar was geen tijd meer voor.”

De Duindorpse stichting wil ook geen andere evenementen rond de jaarwisseling organiseren. Zulke activiteiten zouden de rust in de wijk kunnen bewaren als er geen vreugdevuur is. ,,Deze bal ligt nu bij de gemeente zelf, want wij trekken onze handen overal van af.” 

Waarnemend burgemeester Remkes reageerde gisterenavond in de raad: ,,De raad heeft gezegd: we willen dit alleen nog maar met een vergunning. Daar horen formele stappen bij, ook als die niet tot het gewenste resultaat leiden.”

Bekijk hier de beelden van de raadsvergadering over de vreugdevuren gisteren:

Meer lezen over de vreugdevuren? Dat kan hier!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag