Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: De opbouw van een stapelplaats voor een vreugdevuur voor de jaarwisseling 2018/2019. © ANP

Hoogwerkers zijn taboe, stapelaars gaan vreugdevuren volledig met de hand bouwen

Aan het bouwen van de vuurstapels op Scheveningen en in Duindorp komt geen machine meer te pas. Beide organisaties willen hun vreugdevuur de komende jaarwisseling volledig met de hand opbouwen.

Hoogwerkers en verreikers zijn taboe bij het stapelen van de pallets. De Duindorpers tillen de vlonders straks via een speciaal opgebouwde trap naar boven. Voor de veiligheid wordt deze extra gezekerd en geankerd. Ook komen er steigers aan beide kanten te staan. De Scheveningers huren een bedrijf in dat voor hen een trap van steigers gaat bouwen.  

Door te stapelen zonder bouwmachines ziet Scheveningen kans om komende jaarwisseling toch vijf dagen te bouwen, hoewel het vreugdevuur met een omvang van maximaal tien bij tien bij tien meter veel kleiner zal zijn dan in voorgaande  jaren. Volgens Duindorp wordt er straks volledig met de hand gebouwd omdat er geen reden meer is om het vreugdevuur in een hoog tempo te bouwen, nu het wedstrijdelement bij  het stapelen verdwenen is.   

Heftrucks

Overigens gaat Duindorp wel verreikers gebruiken om de bouwers zelf (gezekerd) op de vuurstapel te zetten of er juist vanaf te halen. Heftrucks mogen eveneens gebruikt worden voor het lossen en vervoeren van houten pallets op de bouwplaats. 

De veiligheid van de bouw krijgt noodgedwongen veel aandacht in de aangepaste  vergunningsaanvragen die vanmorgen ter inzage zijn gelegd. Zo zal  Duindorp de buitenste twee ringen van de vuurstapel met een meter verhogen zodat de stapelaars erbinnen veilig hun werk kunnen doen. Beide organisaties zetten ook volop in op controle  van de regels op de bouwplaats. ,,We gaan gemaakte afspraken over veiligheid strenger handhaven”, aldus Scheveningen.   

Quote

We gaan gemaakte afspraken over veiligheid strenger handhaven

Organisatie Scheveningen

Dat zijn de  organisatoren ook wel verplicht, willen ze deze jaarwisseling  weer vreugdevuren mogen bouwen. Nog altijd is dat niet zeker, mede doordat de Haagse gemeenteraad eind november een definitief oordeel moet vellen. Ook kan er nog een kink in de kabel komen als een van de andere verplichte vergunningen onverhoopt niet wordt verleend.

Burgemeester

De strenge eisen zijn een gevolg van de bijna-ramp met de vonkenregen vorig jaar in Scheveningen-dorp  en het daarop volgende vernietigende rapport over de  jarenlange aanpak van de vreugdevuren van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Vorige maand leidden de conclusies van de raad nog tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

In de nieuwe  aanvraag committeert Scheveningen zich nu  volledig aan de eis van één vuurstapel van maximaal tien bij tien bij tien meter.  Opvallend is dat Duindorp de verplichte  aansprakelijkheidsverzekering nog moet  aanvragen. Maar de organisatie ziet geen probleem: ‘De kosten kunnen we op dit moment nog niet dekken. Als de vergunning wordt verleend, zullen we deze verzekering direct afsluiten’, zo schrijft de organisatie. 

Vorige week vroegen de bouwers van Scheveningen nog twee vreugdevuren aan. Bekijk hieronder de beelden. 

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag