Raad maakt vreugdevuur onmogelijk: garantstelling 100.000 euro voor verzekering is brug te ver

VideoDen Haag komt de bouwers van de vreugdevuren geen millimeter tegemoet om dit jaar alsnog de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp mogelijk te maken. De organisatoren hebben een aansprakelijkheidsverzekering gevonden, maar hebben niet 100.000 euro achter de hand die de verzekeraar hanteert als eigen risico.

In het raadsdebat vroegen Groep De Mos en CU/SGP of de gemeente voor dit bedrag garant wilde staan. Maar die suggestie deed waarnemend burgemeester Johan Remkes meteen van de hand. ,,De overheid vragen om de rekening te betalen? Zo kan ik het ook. Het moet duidelijk zijn dat de verantwoordelijkheid bij de organisatie ligt, daar hoort dit ook bij.”

De organisatie had hun verzekeringsagent in laten spreken voorafgaand aan het debat, maar Remkes neemt zijn woorden niet meteen voor waar aan, omdat hij formeel niet in kennis is gesteld dat het alsnog is gelukt om een verzekeraar te vinden. Die vraagt een premie van ongeveer 15.000 euro met een eigen risico van 100.000 euro, vertelt CU/SGP raadslid Grinwis. ,,Wij vinden dat de gemeente die kosten moet dragen.”

Tekst loopt door onder foto.

Volledig scherm
© ANP

Grote meerderheid

Dat idee wees de raad met grote meerderheid af. En er was meer slecht nieuws voor de bouwers. Remkes moest bovendien erkennen dat de Omgevingsdienst van de provincie helemaal niet zo behulpzaam was richting de bouwers, als hij dinsdag nog in een brief schreef. Deze dienst moet de natuurbeschermingsvergunning afgeven, die onder meer toeziet op de stikstofuitstoot. De ingewikkelde berekeningen die hiervoor aangeleverd moeten worden, zou de Omgevingsdienst gaan doen. Maar dat wil de dienst helemaal niet, er moet alsnog een extern bureau voor te worden ingehuurd.

Quote

De bouwers worden bedolven onder een ambtelijke vonkenre­gen

Kruis

De milieu-eisen stuiten onder meer de PVV tegen de borst. ,,Tijdens oud en nieuw kan je nog geen tien meter ver zien door alle vuurwerkrook en dan gaan we over dit kleine vuur moeilijk doen”, vroeg Sebastian Kruis zich af. Kruis vindt dat alle milieu-eisen de vuren onmogelijk maken. ,,De bouwers worden bedolven onder een ambtelijke vonkenregen.”

Remkes wilde daar niets van weten. ,,De raad heeft gezegd: we willen dit alleen nog maar met een vergunning. Daar horen formele stappen bij, ook als die niet tot het gewenste resultaat leiden.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Gloednieuw congrescentrum in New Babylon: ‘Als we hier een congres hebben, profiteert de hele stad’
    PREMIUM

    Gloednieuw congrescen­trum in New Babylon: ‘Als we hier een congres hebben, profiteert de hele stad’

    Internationale congressen zijn steeds belangrijker aan het worden voor Den Haag. Ze leveren de stad jaarlijks tientallen miljoenen euro's op. Het aantal congressen in de hofstad blijft ook maar groeien. Het gloednieuwe The Hague Conference Centre in New Babylon hoopt een graantje van deze lucratieve markt mee te pikken. In het moderne zalencentrum is zowel ruimte voor kleinere als grotere groepen tot 650 personen. ,,Onze grootste troef is deze locatie.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag