Rellen in Duindorp na afgelasten van vreugdevuur: dertien mensen aangehouden

VideoBij rellen in de Haagse wijk Duindorp zijn afgelopen nacht dertien mensen opgepakt, onder wie een jongetje van (9). De relschoppers zetten meerdere ondergrondse containers, een boom en een bushalte in de wijk in brand. Diep in de nacht werd ook nog een leegstaande patatkraam in brand gestoken. Waarnemend burgemeester Remkes reageert fel op de ongeregeldheden, die begonnen nadat bekend werd dat er dit jaar geen vreugdevuur mag worden gebouwd op het strand. 

De organisatie die jaarlijks het bouwen van het vreugdevuur op het strand bij Duindorp regelt, besloot vrijdag dat er dit jaar geen stapel gebouwd zal worden.  De regels voor het bouwen van vreugdevuren is dit jaar flink aangescherpt nadat de vuurstapels in Duindorp en Scheveningen afgelopen jaarwisseling voor een zeer gevaarlijke situatie zorgden. De Duindorpers zagen geen kans om aan de nieuwe regels te voldoen.

De brandweer moest bij het blussen van de vele kleine brandjes worden beschermd door politieagenten. Relschoppers hadden zondagavond tevens de toegangswegen naar de wijk met hekken gebarricadeerd. Ook lag er een Felyxscooter midden op de weg. De politie heeft de versperringen weggehaald. Daarbij zijn enkele stenen naar agenten van de Mobiele Eenheid (ME) gegooid.

Molotovcocktail 

Quote

In situaties waarin elke seconde telt, kan dit leiden tot een levensge­vaar­lij­ke situatie en dat is onaccepta­bel

Burgemeester Remkes

Volgens waarnemend burgemeester Johan Remkes is de jongste verdachte een jongetje van slechts negen jaar oud. Het kind was volgens de gemeente ‘betrokken bij het rondlopen met een molotovcocktail’. De moeder van het kindje zegt dat haar zoon onschuldig is. Lees hier haar kant van het verhaal.

 Remkes geeft vandaag in een brief aan dat de komende weken harder wordt opgetreden in de wijk om de wetteloosheid tegen te gaan.

Volledig scherm
De patatkraam, die al twee jaar leeg stond, liep grote schade op © Jos van Leeuwen

,,Het is onaanvaardbaar dat de bewoners van Duindorp worden blootgesteld aan dit soort ongeregeldheden en dat er op deze schaal vernielingen worden aangericht’’, aldus Remkes, die onder meer doelt op het belemmeren van de hulpdiensten door het gebruik van kraaienpoten en het opwerpen van barricades. ,,In situaties waarin elke seconde telt, kan dit leiden tot een levensgevaarlijke situatie en dat is onacceptabel.’’

De waarnemend burgemeester zegt dat hij met de handhavings- en hulporganisatie in de stad afspraken heeft gemaakt om ‘op te treden om deze wetteloosheid het hoofd te bieden’. Om welke maatregelen het concreet gaat, laat hij in het midden.

Groep van vijftig relschoppers

De ongeregeldheden begonnen zondagmiddag en de spanning liep hoog op rond 22.00 uur. Na ingrijpen van de ME leek de orde rond middernacht hersteld te zijn. Rond 02.30 uur stond echter een leegstaande patatkraam aan het Markenseplein in Duindorp in brand. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het snackbarretje grote schade opliep.

Volgens een woordvoerder van de politie was het een groep van ongeveer vijftig mensen die zich schuldig heeft gemaakt aan het vandalisme. Dertien personen, onder wie ook minderjarigen, werden gearresteerd en krijgen een proces-verbaal. Alle dertien zijn inmiddels vrijgelaten.

Bouwkeet

De onrust in de Haagse wijk begon al op zaterdag. Volgens calamiteitenwebsite Regio15 werd die dag een oproep geplaatst op sociale media om bijeen te komen. De politie was zaterdagavond daarom met een groot aantal agenten aanwezig. Er werden verschillende brandjes gesticht, een bouwkeet omgeduwd en de politie vond zelfgemaakte kraaienpoten op de weg, waar ten minste één auto schade door heeft opgelopen. 

Volledig scherm
De ME verwijderde de bouwhekken op de weg © District 8

Richard De Mos: ‘Regel alsnog die Vreugdevuren!’

Richard de Mos, fractievoorzitter van de grootste Haagse politieke partij, heeft de jeugd in Duindorp opgeroepen te stoppen met de vernielingen. ‘Het slopen van je eigen wijk is een absolute no-go. Buiten de vernielingen geven de relschoppende jongeren de overige bewoners van Duindorp een zeer onveilig gevoel.’ De voormalig wethouder heeft verder ook nog een boodschap aan waarnemend burgemeester Johan Remkes. ‘Regel alsnog die Vreugdevuren! Die vuren zijn ontstaan om volstrekt losgeslagen rellen in de wijken te voorkomen.’

Bekijk hier de oproep van Richard de Mos aan de jongeren in Duindorp en waarnemend burgemeester Remkes. Tekst gaat verder onder de video.

Geert Wilders geeft aan achter Duindorp en Scheveningen te staan. ‘Ik steun Duindorp en Scheveningen in het behoud van hun prachtige vreugdevuren’, schrijft hij vanmiddag op Twitter. ‘Geen geweld, geen rellen, maar wel fantastisch traditioneel vreugdevuur.’

Tekst gaat verder onder de tweet.

Vrees voor afbranden kerk

Vermoedelijk zijn de vernielingen en brandstichtingen een reactie op het feit dat het vreugdevuur dit jaar niet doorgaat in Duindorp. Nu het vreugdevuur voor deze jaarwisseling definitief is afgelast, wordt er ook gevreesd voor rellen in de feestnacht zelf. Vastgoedman Jasbir Singh wil daarom de leegstaande Pniëlkerk versneld slopen.

,,We moeten wel slopen. We zijn bang dat het fout gaat’’, zegt hij. De ontwikkelaar van bouwproject Green Harbour aan de Tesselsestraat in Duindorp wil op de plek van de leegstaande kerk zeventig appartementen bouwen. Van sloop kwam het nog niet, maar volgens Singh is het sinds deze week alle hens aan dek. De bedoeling is om vóór de jaarwisseling de kerk plat te gooien.

Verslaggeefster Maaike Kraaijeveld sprak vanochtend in de Ochtendshow over de rellen:

Bekijk hieronder nog meer beelden van de rellen in Duindorp.

Volledig scherm
Van de patatkraam aan het Markenseplein is weinig overgebleven © ANP
Volledig scherm
Zo ziet de binnenkant van de leegstaande patatkraam er uit na de brand. © Jos van Leeuwen

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag