Volledig scherm
De bouwers op het strand van Scheveningen op oudjaarsdag 2018. Dezelfde truien zijn voor komend jaar ook alweer gemaakt. © Dick Teske

Zwaar teleurgestelde bouwers zetten hun Facebook op de rouwstand

De zwaar teleurgestelde bouwers van Scheveningen en Duindorp hebben na de mededeling van burgemeester Remkes dat de vreugdevuren dit jaar ‘zeer onwaarschijnlijk zijn’ de profielfoto’s op hun Facebook op rouwstand ‘zwart’ gezet. De eerste reacties van ontgoochelde volgers stromen binnen op hun sociale media.

Ab Massa van de bouwers van Scheveningen stelde overdonderd te zijn. ,,We hebben het nieuws net gehoord. We moeten de brief van de gemeente nog goed lezen. Ik weet niet wat het gaat betekenen. We moeten het eerst onder elkaar nog bespreken. We wachten het donderdag, als de raad erover praat, wel af.”

Volgens Massa gaat het afblazen van het vreugdevuur er in hakken. ,,Het zou absoluut een teleurstelling zijn.”

Volledig scherm
De opbouw van de vreugdevuren afgelopen jaar. © ANP

De bouwers van Duindorp hebben zojuist nog niet willen reageren op het slechte nieuws. Remkes verklaarde begin deze avond dat vreugdevuren dit jaar twijfelachtig zijn. Hulpdiensten (brandweer en de politie) hebben geen positief advies gegeven. De bouwers konden geen verzekeraar vinden die eventuele schade wilde dekken. De natuurbeschermingsvergunning is nog niet op orde en 21 omwonenden verzetten zich met een zienswijze tegen het evenement, legde Remkes uit. De raad moet zich nog wel uitspreken en geeft donderdag  het finale oordeel.

Het standpunt van het Haagse college is een koude douche voor Duindorp en Scheveningen. De bouwers waren al weken bezig de organisatie van de vreugdevuren voor elkaar te boksen. Er werd al een collecte voorbereid om het feest financieel mogelijk te maken. Sponsors werden gezocht en ook konden truien besteld worden met een print van het vreugdevuur 2019-2020. Alle hoop is nu gevestigd van de bouwers op de gemeenteraad. Die moet donderdag een finaal besluit nemen over de vreugdevuren.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag