Volledig scherm
Vuelta-baas Javier Guillèn (l) op en eerder officieel moment samen met de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. © Foto Ruud Voest

Hoogste Vuelta-baas sluit route onder Dom ‘zeker’ nog niet uit

De kans is nog steeds aanwezig dat de Vuelta in 2020 een droomstart onder de Dom krijgt. De hoogste baas van de Vuelta, Javier Guillèn, sluit een route over het Domplein ‘zeker niet uit’.

Tot verdriet van vele wielerliefhebbers viel de Utrechtse binnenstad bij de presentatie van het Vuelta-parcours, vanmiddag in Breda, buiten de boot. Omdat de Vuelta-organisatie vaak spectaculaire etappes in petto heeft, werd her en der stiekem gedroomd van een route onder de Dom. Zo startte de Ronde van Spanje in 2015 nog met een heuse ‘strandtijdrit'. 

U staat bekend om uw verrassende vondsten. Dan zou je zeggen: hup, onder de Dom door. 
,,Het parcours is gemaakt door onze technische mensen. Maar er is nog niets definitief besloten. Er is altijd ruimte voor aanpassing. Wij willen met de Vuelta legendarische verhalen vertellen.” 

De Dom zou dan toch prima zo'n legendarisch verhaal kunnen opleveren?
,,Ik sluit nog helemaal niets uit. We moeten alles nog fine-tunen.”

Bent u actief betrokken geweest bij de routes door Nederland?
,,Nee, alleen op hoofdlijnen. Ons belangrijkste punt is om zoveel mogelijk plaatsen aan te doen. De mensen moeten niet naar ons toe komen, maar wij naar de mensen.” 

Dus de Utrechtse Heuvelrug is voor u nog onbekend terrein?
,,Ja. Om alle details te kennen, rijden onze parcoursbouwers de route minimaal vier keer van te voren. Het is niet gebruikelijk dat ik me daar veel mee bemoei. Maar wie weet dat ik op een gegeven moment toch alvast een kijkje ga nemen. Nederland is prachtig genoeg.”

Wat trekt u hier zo?
,,Uiteraard jullie geschiedenis, maar met name jullie fietscultuur. Daar kunnen we in Spanje veel van leren. Er zijn nu al steden in Noord-Spanje die via ons in contact willen komen met Utrecht.”

Kent u de oer-Hollandse wielerterm ‘waaier’ al?
,,Een wat?”

Een waaier. Een peloton dat door zijwind in stukken breekt.
,,O ja. Dat is altijd prachtig om te zien. Typisch Nederlands, al kan het op onze Spaanse hoogvlaktes ook. Het is altijd mooi voor de fans.”

Etappe 2 wordt vast een massasprint. Hoopt u Dylan Groenwegen?
,,Haha, ik heb werkelijk geen voorkeur. Natuurlijk hoop ik op zoveel mogelijk Nederlandse renners. En uiteraard op een mooi feest.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht