Volledig scherm
© AFP

Trentin pakt zijn vierde ritzege, Froome eindwinnaar

Matteo Trentin heeft met een machtige sprint zijn vierde etappe gewonnen in de Vuelta. Na een lange parade sprintte de Italiaan al zijn concurrenten uit het wiel in de straten van Madrid. Hij was sneller dan Lorrenzo Manzin en Søren Kragh. De leiderstrui van Chris Froome kwam niet meer in gevaar. Wilco Kelderman sprong in extremis nog van plaats vijf naar plaats vier.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP

Door Victor-Jan Vanparijs

De laatste etappe van de Vuelta stond in het teken van twee dingen: Chris Froome die de historische dubbel Tour-Vuelta realiseert en het afscheid van Alberto Contador. Beide heren kwamen uitgebreid in beeld. Froome proostte op zijn knappe prestatie, El Pistolero zwaaide de wielerwereld uit.

De etappe deed denken aan de slotetappe van de Tour: foto's, grappen, grollen en Champagne. De renners van Sky kregen ieder een flesje bier in hun handen. Ian Stannard vond het maar niks en goot het uit over zijn ploegmaats.

Van koers was urenlang geen sprake. Markel Irizar en Edward Theuns smeekten hun kopman Alberto Contador om toch nog een jaartje te blijven koersen met een lied. Valerio Agnoli van Bahrein-Merida vond het welletjes geweest en besloot zijn collega's wakker te maken door koffie uit te delen.

Contador reed met een glimlach Madrid binnen, en nam uitgebreid de tijd om het publiek te groeten. Al zwaaiend in zijn witte trui leek het alsof de paus in de Spaanse hoofdstad was neergestreken. Het peloton liet El Pistolero een hele tijd vooruit rijden. De ritwinnaar van gisteren genoot zichtbaar en liet de menigte nog één keer zijn wereldberoemde schietgebaar zien.

Aan het lange voorspel kwam in Madrid een einde. Er stond namelijk nog wat op het spel: Matteo Trentin kon de groene puntentrui nog van Froome afsnoepen. De Brit mengde zich zowaar in de tussensprint maar werd makkelijk gevloerd door de Italiaan.

Het tempo ging de hoogte in en er werd aangevallen in de Spaanse hoofdstad. Alessandro De Marchi, Rui Costa en Nicholas Schultz gingen op avontuur, maar het stond in de sterren geschreven dat hun aanval niet tot het einde zou dragen.

Quick-Step bracht snelle man Trentin in stelling voor de eindsprint en Chris Froome mengde zich warempel in de debatten. Trentin sprintte uiteindelijk onbedreigd naar zijn vierde ritzege deze Vuelta. Froome werd elfde en wint naast het eindklassement ook het puntenklassement. 

Wilco Kelderman sprong onverhoopt nog naar de vierde plaats in het eindklassement: Contador verloor nog een handvol seconden verloor zijn plaats zo nog aan de Sunweb-kopman. El Pistolero wordt vijfde in zijn allerlaatste wedstrijd als profwielrenner.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

En het is Matteo Trentin die iedereen de baas is in de sprint! Op de macht sprint de Italiaan de rest los uit het wiel.

1 km

Froome schuift mee in! Het lijkt erop dat de Brit gaat meesprinten.

2 km

Gaat Froome zich nog in het sprintgewoel mengen om zijn puntentrui veilig te stellen?

3 km

De nervositeit in het peloton neemt toe. De sprinters zoeken positie.

5 km

In het peloton proberen onder meer Bora en Quick-Step de sprint te organiseren.

8 km

Schultz kan het tempo van zijn metgezellen niet meer volgen. Ook De Marchi heeft het lastig. Costa is beresterk.

10 km

De renners rijden onder het Estadio Vicente Calderón door, de thuisbasis van Atlético Madrid.

12 km

Alessandro De Marchi lijkt onvervmoeibaar. Helaas voor hem lijkt de dagzege te hoog gegrepen met het jagende peloton achter hem. Mikt de Italiaan op de prijs voor de strijdlust?

14 km

Het peloton houdt de vluchters in het vizier. Het tempo ligt verschroeiend hoog, de kilometers vliegen er nu echt af.

21 km

Het is vechten tegen de bierkaai voor de drie vluchters. Een massasprint lijkt onafwendbaar.

26 km

Drie renners hebben een kleine voorsprong op het peloton. Het gaat om De Marchi, Costa en Schultz.

34 km

Sky wil absoluut de puntentrui van Froome verdedigen. De Brit sprint zelfs mee, maar Trentin pakt de drie punten makkelijk.

Volledig scherm
© AFP

38 km

De koers is nu echt begonnen! Vooral Sky en Quick-Step zijn erg bedrijvig. De blauwhemden willen de puntentrui nog van Froome afsnoepen.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA

44 km

Een eresaluut aan Alberto Contador: El Pistolero mag kilometers lang voor het peloton uitrijden en neemt de tijd om het publiek te groeten. Daarna gaat het tempo omhoog en kan de koers écht beginnen.

49 km

Al zwaaiend in zijn witte trui doet Contador bijna denken aan de paus. El Pistolero neemt uigebreid afscheid van het Spaanse publiek.

65 km

Eerder deze Vuelta zongen Edward Theuns en Markel Irizar La Bamba uit volle borst, nu vragen ze al zingend aan Alberto Contador om toch nog een jaartje te blijven koersen.

69 km

Valerio Agnoli deelt koffie uit aan zijn mederenners. Chris Froome laat het zich welgevallen en neemt de traktatie graag in ontvangst.

70 km

De renners krijgen Madrid in zicht. Het peloton zal 9 rondjes rijden in de Spaanse hoofdstad.

82 km

Het gaat traag: het peloton heeft in het eerste uur slechts 30 kilometer afgelegd. De renners genieten van het mooie weer in Spanje.

Quote

Het wordt moeilijk om de groene trui nog te pakken. Zolang het mogelijk is, moeten we proberen.

Matteo Trentin

92 km

Eén van de favorieten voor de ritzege vandaag is Matteo Trentin. De Italiaan telt 26 punten achterstand op Chris Froome in het puntenklassement. Trentin moet scoren aan de tussensprint, de rit winnen en hopen dat Froome zelf geen punten pakt.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Goedemiddag en welkom bij dit liveblog voor de laatste etappe van de Vuelta! Chris Froome zal zonder ongelukken zijn tweede grote ronde dit jaar winnen, terwijl Alberto Contador zijn laatste kilometers rijdt als profwielrenner. Start om 17.00 uur. 

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA