Volledig scherm
© afp

Vroege vluchter Wallays blijft net uit greep van peloton

Van Poppel zesdeIn een etappe die uitgetekend leek voor Elia Viviani was het Jelle Wallays die als eerste aankomstplaats Lleida bereikte. Na een dag in de aanval klopte hij Sven Erik Bystrøm na 186 kilometer in een sprint met twee. Het aanstormende peloton kwam net te laat. Danny van Poppel, die in 2015 de etappe naar Lleida won, werd zesde.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Op voorhand leek de etappe uit te zullen draaien op een massasprint. Dat belette de immer aanvalslustige Jetse Bol niet om toch voor het offensief te kiezen. Hij kreeg Jelle Wallays en Sven Erik Bystrøm mee in zijn zog. Het peloton ging akkoord, gaf het trio niet teveel speelruimte. Het wedstrijdverloop lag voor enkele uren vast. 

Groter dan drie minuten werd de voorsprong nooit, waardoor de ondernemening bij voorbaat al gedoemd leek om te mislukken. Geen seconde leek de ritzege er in te zitten voor één van de vroege vluchters. In de laatste kilometers liep de samenwerking in het peloton echter niet meer van een leien dakje. De sprinters zouden uiteindelijk enkele meters tekort komen. 

Jetse Bol moest zijn kompanen in de slotfase laten rijden en werd opgeslokt door het peloton. Zijn offensieve manier van koersen leverde hem vandaag wel de prijs van de strijdlust op. 

Wallays en Bystrøm begaven zich als stervende zwanen naar de finish. Met het aanstormende peloton op de achtergrond klopte de Belg de Noor in een sprint met twee. Peter Sagan begon zijn sprint van heel ver, maar kwam net te laat en moest genoegen nemen met de derde plek. Danny van Poppel werd zesde in de aankomstplaats waar hij in 2015 zijn eerste en vooralsnog enige ritzege in een grote ronde behaalde. 

De klassementsrenners hielden zich koest in de biljartvlakke etappe. Simon Yates begint morgen als leider aan het beslissende tweeluik. Zijn voorsprong op Alejandro Valverde bedraagt slechts 25 seconden. Enric Mas is derde op 1.22. 

Steven Kruijswijk is beste Nederlander op de vijfde plaats. Hij volgt op 1.48 van Yates.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© Cor Vos
Volledig scherm
© afp

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Wallays wint!

Sagan komt nog sterk opzetten maar is te laat. Wallays rondt de vlucht af en pakt een bijzonder knappe overwinning. Dit liveblog is nu ten einde. Hier volgt nu een verslag. Bedankt voor het volgen en tot morgen!

Laatste kilometer!

Nog 15 seconden voor het kopduo! Gaan ze het redden?

Nog 2 km

De voorsprong van het duo bedraagt 20 seconden. Het wordt heel nipt.

Nog 3 km

Wallays en Brystrom hebben nog steeds een halve minuut voorsprong. Vol overgave gaan ze richting de finish.

Nog 5 km

Wallats en Brystrom beginnen in de overwinning te geloven. De Belg spreekt zijn Noorse metgezel nog even moed in.

Nog 6 km

Wallays en Brystrom hebben nog steeds een kleine 40 seconden voorsprong op het peloton.

Nog 7,5 km

Jetse Bol moet een gaatje laten op zijn twee medevluchters. Hij ziet ze steeds verder wegrijden.

Nog 8 km

De strijdlust is voor Jetse Bol vandaag. Zijn voorsprong bedraagt nu nog 47 seconden.

Nog 10 km

De voorsprong duikt nu onder de minuut. Het verhaal van Bol en zijn twee kornuiten is bijna uit.

Nog 18 km

Het tempo gaat nu toch flink de hoogte in. De voorsprong van de kopgroep slinkt zienderogen.

Nog 20 km

Het peloton haast zich niet. De voorsprong van de kopgroep bedraagt nu 1.42.

Nog 26 km

De laatste kilometer van vandaag gaat lichtjes bergop, al zijn de laatste 200 meter weer vlak. Het betekent misschien een voordeel voor mannen als Sagan.

Nog 32 km

Het peloton rekent en wil de kopgroep niet te vroeg inrekenen. De voorsprong bedraagt nu 2.36.

Nog 39 km

Het tempo ligt hoog. Het gemiddelde bedraagt maar liefst 45,2 km/h. De vluchters hebben nog steeds een voorsprong van 2.34.

Nog 47 km

Het wedstrijdbeeld is al heel lang hetzelfde: drie leiders met een voorsprong van ongeveer twee minuten.

Nog 55 km

De voorsprong van de drie leiders schommelt nog steeds rond de twee minuten.

Nog 61 km

De kopgroep met Bol heeft nog steeds een voorsprong van ongeveer twee minuten. Het peloton houdt de teugels bijzonder strak. Vooral Quick-Step en BORA verrichten veel werk in de achtervolging.

Nog 71 km

Van Poppel hoopt vandaag om zijn prestatie van 2015 te herhalen, toen hij de sprint in Lleida won. ,,Viviani kloppen is lastig, maar ik ga mijn best doen. De benen en het team zijn goed dus we gaan ervoor.''

Nog 77 km

De sprintersploegen moeten oppassen dat ze de kopgroep niet te vroeg inrekenen. De voorsprong duikt zo nu en dan onder de twee minuten.

Nog 84 km

Ook Bora-Hansgrohe meldt zich voorin het peloton. Zij verrichten uiteraard werk voor Peter Sagan, die nog geen etappe wist te winnen deze Vuelta.

laad oudere berichten