Volledig scherm
PREMIUM
Oud en nieuw in Rotterdam: troep op straat, troep in de lucht. © Frank de Roo

Ook milieudienst ziet vuurwerkverbod wel zitten: dit jaar piek in uitstoot fijnstof

Het milieu in Rotterdam zal een fikse opkikker krijgen van een vuurwerkverbod. Het afsteken van knallers en vuurpijlen leverde deze jaarwisseling een piek op in de uitstoot van fijnstof, waarbij de concentraties van afgelopen jaren ruim werden overschreden. ,,De luchtkwaliteit met oud en nieuw zal door een vuurwerkverbod verbeteren’’, zegt een woordvoerder van de DCMR Milieudienst Rijnmond.

Quote

Bij inademen kunnen deze stofdeel­tjes tot diep in de longen komen

Omdat er weinig wind stond, bleef de smog ook lang hangen. ,,Dit jaar duurde het meer dan twee uur voordat de concentraties weer gedaald waren tot het normale niveau’’, zo luidt de conclusie. Fijnstof is een naar goedje. ,,Bij inademen kunnen deze stofdeeltjes tot diep in de longen komen.’’

Hoe groot de milieuwinst zal zijn met een ‘vuurwerkloze’ jaarwisseling, moet nog blijken. Het idee is om in de wijk centraal georganiseerde vuurwerkshows te houden, inclusief het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug. ,,Ook die leveren natuurlijk luchtvervuiling op. Maar het zal zeker minder zijn dan de afgelopen jaren’’, klinkt het.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam