Marcel Gelauff (L), voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, en hoofdredacteur Hans Nijenhuis (AD) komen aan bij de rechtbank voor het kort geding van enkele media tegen de rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum.
Volledig scherm
Marcel Gelauff (L), voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, en hoofdredacteur Hans Nijenhuis (AD) komen aan bij de rechtbank voor het kort geding van enkele media tegen de rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum. © ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De macht en de media

Commentaar&videoDe media mogen dinsdag definitief niet aanwezig zijn bij de schouw in de zaak Nicky Verstappen. Waarom wilden ze dat nou eigenlijk zo graag? 

Dinsdag wordt de zaak tegen Jos Brech voor één dag verplaatst naar de Brunssummerheide. De rechters willen een beter beeld krijgen van de plek waar de destijds 11-jarige Nicky Verstappen verdween en dood gevonden werd. Media mogen er niet bij. Het aantal aanwezigen moet worden beperkt om de schouw ordentelijk te laten verlopen, aldus de rechtbank. Ook één camera namens alle media kon niet en een kort geding haalde niks uit. Dus nu zullen alleen gaan: de drie rechters, de griffier, de twee officieren van Justitie, een aantal politiemensen uit het onderzoeksteam, verdachte Jos Brech, zijn advocaat Gerald Roethof, diens assistente, de ouders en de zus van Nicky Verstappen, hun woordvoerder Peter R. de Vries en een fotograaf en een cameraman van de politie.

Waarom willen media, ook deze krant, verslag doen van die schouw? Om u te kunnen vertellen wat daar gebeurt. Niets meer, en niets minder. In Nederland geldt het beginsel dat rechtspraak openbaar is. Iedereen moet het functioneren van de rechterlijke macht kunnen controleren, dat hoort bij onze rechtstaat. Natuurlijk kunnen er uitzonderingen zijn: als jeugdige slachtoffers moeten worden beschermd bijvoorbeeld. Maar de familie Verstappen had geen bezwaar.

Misschien zult u zeggen: maakt het veel uit? Is Jos Brech niet gewoon schuldig? Voor dat gevoel zijn goede redenen. Maar voor een veroordeling moet de rechter het zeker weten. En dan nog gaat het wel eens mis. In onder meer de Schiedammer Parkmoord, de zaak Lucia de Berk en de Puttense moordzaak werden verdachten veroordeeld die het wel gedaan móesten hebben. Later bleken ze toch onschuldig te zijn. De schouw van vandaag is te belangrijk om onbeschreven te laten.

Onze juridische middelen om erbij te zijn, zijn nu uitgeput. Journalisten zijn dinsdag dus wel in de buurt, maar niet zo dichtbij als nodig is om u goed te informeren. Dat laat onverlet dat ook een volgende keer als de journalistiek zonder overtuigende motivering wordt geweerd, we wéér alles in het werk zullen stellen om verslag te kunnen doen.

Eerder legde hoofdredacteur Hans Nijenhuis in een video uit waarom het zo belangrijk is dat de media ook op de heide aanwezig kunnen zijn: