Komkommertijd bij de krant: fabel of feit?
Over onsIs het daadwerkelijk rustiger op de redactie in de maanden juli en augustus? En hoe ziet onze krant er deze zomer uit? Hoofdredacteur Hans Nijenhuis geeft antwoord.
Delen per e-mail
Eigenlijk best gek: de ene dag is er meer nieuws dan de andere, en toch duurt het Journaal altijd even lang en is de krant bijna altijd even dik. De ene dag zijn er wel drie potentiële berichten om de krant mee te openen, zoals we het grootste bericht op de voorpagina noemen. De andere dag is het soms zoeken naar een geschikt verhaal. En toch is er elke dag precies één voorpagina met ruimte voor één opening. De krant is nu eenmaal niet van elastiek. En nee, online is dat niet heel anders. De ruimte is er onbeperkt, maar er kan maar één bericht de meest prominente plek op de homepage krijgen.
Goede dagen voor slecht nieuws
Andere goede dagen voor slecht nieuws: Vlak voor kerst, op Oudejaarsdag, of op de dag van een grote sportfinale
Nieuws is dus relatief. Een gebeurtenis die de ene dag het AD wel haalt, kan er op een andere dag wegens plaatsgebrek buitenvallen. Dat is ook waarom professionele brengers van nieuws, zoals de ‘spindoctors’ van politici of bedrijven, slecht nieuws vaak proberen te brengen op een dag dat er veel ander nieuws is.
Bury the news, noemen ze dat in Engeland. Dan valt het niet op, wie weet haalt het de krant niet eens. Vaak aangehaald is Jo Moore, een persadviseur van de toenmalige regering-Blair, die op 11 september 2001, terwijl de wereld verbijsterd naar de gebeurtenissen in New York keek, aan haar bazen schreef: ,,Vandaag is een goede dag om nieuws te brengen dat we willen begraven.” Ze suggereerde het slechte nieuws over problemen met pensioenen van raadsleden nu maar naar buiten te brengen.
Andere goede dagen voor slecht nieuws: Vlak voor kerst, op Oudejaarsdag, of op de dag van een grote sportfinale.
Komkommertijd
Maar wat nu als er te véél ruimte is? Komt dat ook voor? In de zomer zijn politici en veel andere beeldbepalende mensen met vakantie. Het parlement is met reces, sportcompetities liggen stil, theaters brengen geen premières. Komkommertijd, wordt dit wel genoemd, al weet niemand precies waar dit woord vandaan komt. (Wel zeker is dat in komkommertijd de oogst van komkommer plaatsvindt.)
,,Komkommertijd bestaat niet, dat is een uitvinding van journalisten die ’s middags vroeg op het strand willen liggen”, zei een oud-hoofdredacteur van AD ooit. Mijn collega Paul van den Bosch citeerde de uitspraak vorig jaar augustus in een nieuwsbrief aan de lezers van onze regiotitels. NRC ging die uitspraak ‘factchecken’ – je zou zeggen: hét bewijs dat komkommertijd daar in elk geval bestaat. Mediasocioloog Peter Vasterman kwam aan het woord. Hij zei: „In de zomer krijgen onderwerpen aandacht die in een andere periode geen nieuws zijn. In die zin bestaat komkommertijd wel degelijk.”
Zomerseries
Vasterman heeft een punt. Maar dat hoeft niet per se negatief te zijn. Een periode van weinig nieuws geeft een redactie als de onze ook ruimte om te denken over onderwerpen die aandacht verdienen, maar dat misschien in de hectiek van alledag niet altijd krijgen. Zo brengt het AD al vier jaar elke zomer de serie Vissen met Jan, waarin politiek verslaggever (en verwoed sportvisser) Jan Hoedeman politici op het havenhoofd van Scheveningen de ruimte geeft om nou eens te vertellen wat hen echt drijft. Het levert soms mooie inkijkjes op, en trouwens ook nieuws. Zo was er vorig jaar de tweeklapper van VVD’er Frank de Grave, die iedereen verraste met de aankondiging dat hij naar Raad van State ging én als VVD’er het grote bedrijfsleven er van langs gaf in verband met het afschaffen van de dividendbelasting.
Deze zomer brengen we in het weekend ook de Zomeruniversiteit, een serie waarin we hoogleraren en onderzoekers de hemd van het lijf vragen over hun vakgebied. Wetenschap kan zo interessant zijn! Iedere donderdag besteden we aandacht aan ‘over-toerisme’, reportages over gebieden waar het toerisme volledig uit de hand is gelopen, van de Zaanse Schans tot Barcelona. Onze regionale edities hebben ook zo hun zomerseries. Het is allemaal misschien niet het nieuws van de dag, wat we hier beschrijven. Maar het zijn wel de ontwikkelingen van deze tijd.
MH17 en Nice
Er zijn natuurlijk ook zomers dat de komkommertijd niet bestaat, en dat journalisten ook beslist niet ’s middags op het strand willen liggen. De zomer van 2014 was er zo een, nadat op 17 juli MH17 was neergehaald. De zomer van 2016 werd opgeschrikt door de aanslag op de boulevard van Nice op 14 juli, en daags daarna de mislukte coup in Turkije. De zomer van 2018 stond in het teken van de wekenlang durende droogte. Dat is voor journalisten het mooie aan nieuws: je weet nooit wanneer het gebeurt. Maar we zijn er altijd klaar voor. En als het even uitblijft, dan zijn er genoeg andere interessante onderwerpen om over te schijven. Het leven is zoveel meer dan nieuws alleen, toch?
Hebben we alleen nog het probleem dat u wellicht een paar weken met vakantie gaat deze zomer en dan al deze journalistiek moet missen... Maar daar is een eenvoudige oplossing voor. Download de app van AD op uw telefoon via de knop hieronder. In de app krijgt u het laatste nieuws, maar ook de meest exclusieve verhalen (Premium). Voor abonnees zijn deze vrij toegankelijk. En mocht u bijvoorbeeld over de inhaalmanoeuvres van Max Verstappen niet alleen willen lezen, maar ze ook daadwerkelijk willen zien: in de app van uw AD kan dat. We bieden veel video. Veel lees- en kijkplezier!
Hans Nijenhuis, hoofdredacteur AD
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is #NLblijftThuis? En wanneer komt de drone naar mij toe?
Samen maken we het thuis mooier, leuker en gezelliger dan ooit met #NLblijftThuis. Een nieuw platform voor iedereen die wel wat positieve energie kan gebruiken. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Over ons Het liefst willen we de hele dag live: ‘CNN in het Nederlands’
Het AD wil na een krant en een website nu ook een digitale zender zijn. De ambitie? Klokje rond live uitzenden. De Ochtend Show to go is alvast een dagelijkse oefening in het maken van live online video, schrijft Villamedia. -
Achter het Verhaal PODCAST | Zo werd Caloh Wagoh het doodseskader van Ridouan Taghi
Vier jaar geleden werd motorclub Caloh Wagoh opgericht en sindsdien valt de naam regelmatig bij grote strafzaken. In 2018 bijvoorbeeld, toen het gebouw van tijdschrift Panorama beschoten werd met een antitankwapen. Sindsdien duiken leden van Caloh Wagoh op in het nieuws, ook als het gaat om opdrachten die kwamen vanuit Nederlands’ bekendste crimineel van de afgelopen jaren Ridouan Taghi. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Achter de Schermen Van Nice tot Parijs: De Tour volg je bij het AD!
Je volgt de Tour de France bij het AD op de manier zoals jij dat wilt. Op onze website, met de app of in de krant; we zitten overal in de kopgroep en houden je dagelijks op de hoogte van de verrichtingen van onze Nederlandse teams én renners. We volgen de Nederlandse klassementsrenners Tom Dumoulin en Bauke Mollema en sprinter Cees Bol. Maar ook Tourwinnaar Bernal en de man in vorm bij Jumbo-Visma, Primoz Roglic. -
Interview Karlijn van Houwelingen, correspondent in de VS: ‘Hectisch, soms zwaar, maar altijd boeiend’
Karlijn van Houwelingen (32) is correspondent van het AD en de zeven regionale kranten in de Verenigde Staten. Bijna dagelijks brengt ze nieuws en achtergronden vanuit een politiek verscheurd land in hectische tijden. ,,Ik heb altijd de lezer in mijn achterhoofd: wat zou die willen en moeten weten van wat zich hier afspeelt?”