Volledig scherm
Prostaatoperatie in het Jeroen Bosch ziekenhuis © Koen Verheijden

Podcast: ‘Onnodig gevaar voor kankerpatiënten’

In de podcast Achter het Verhaal gaat presentator Kevin Goes in gesprek met de makers van de Ziekenhuis Top 100 van onze krant. 

De afgelopen weken werkten verslaggevers Marcia Nieuwenhuis en Hanneke van Houwelingen bijna de klok rond om de verhalen te schrijven achter de ranglijst. Zoals het verhaal over operatienormen, die ervoor moeten zorgen dat patiënten alleen geholpen worden door artsen die een operatie vaak genoeg uitvoeren. Alleen: 419 kankerpatiënten zijn vorig jaar geopereerd in een ziekenhuis dat de normen niet haalde en dus te weinig ervaring had om die operatie uit te voeren. Het risico: nodeloze bloedingen, restweefsel en zelfs overlijden.

 1. Moet dan nou? Een strip met God?
  Waarom

  Moet dan nou? Een strip met God?

  Lezersvraag - Moet dat nou? De afgelopen maand was er veel te doen rondom twee strips van Dirkjan waarin God voorkwam. Dirkjan is een morsige stripfiguur die elke dag nogal onbehouwen door het leven gaat, op de achterpagina van de krant. God is… dat mag u geheel zelf invullen. Ieder heeft daar zijn eigen beeld en gedachten bij, zijn eigen overtuiging, en daar wil de krant zich niet mee bemoeien. Behalve door op te komen voor de vrijheid je geloof te belijden of niet te belijden, zoals ieder zelf wil. De grondwet in Nederland is er duidelijk over, en dat koesteren wij.
 2. Lezers sturen ons aangrijpende brieven over de Hongerwinter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicatesse’ waren
  Podcast

  Lezers sturen ons aangrijpen­de brieven over de Hongerwin­ter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicates­se’ waren

  ,,Het is een taboe-onderwerp,” stelt verslaggever Bob van Huet in de podcast Achter het Verhaal. Veel overlevenden van de Hongerwinter hebben nooit met hun kinderen gesproken over hun ervaringen tijdens de winter van 1944-1945. ,,Dat merkten we ook aan de brieven die we binnenkregen op de redactie. Het is 75 jaar geleden gebeurd. Veel overlevenden voelen ook wel dat als zij hun verhaal nog kwijt willen, dit wellicht het moment is.”