Volledig scherm
AFGEKOCHT Richard de Mos gaat Duindorp in en praat met inwoners en middenstanders.(Den Haag 06-12-19) Foto:Frank Jansen © Frank jansen

Waarom al die aandacht voor de gemeentepolitiek?

WaaromLezersvraag - Een lezer uit Den Haag vroeg ons laatst of het wel zin had, al die verhalen over de ruzies en het gehakketak in de Haagse gemeenteraad. ‘Ga liever de stad en de wijken in en schrijf wat daar aan de hand is!’ Ik moest hem voor een deel gelijk geven. Voor sommigen staat regionale journalistiek nog steeds gelijk aan het gedetailleerd volgen van de raad. Als je dat overal en consequent doet, bedrijf je regionale journalistiek, zo luidt de gedachte.

Uit onderzoek blijkt dat lezers - online en in de krant - daar heel anders over denken. Zij willen best lezen over wat er in de gemeenteraad wordt besproken. Maar ze willen vooral weten wat er is beslóten en hoe het hun leven in de stad en de wijk raakt. En dat de mevrouw van D66 misschien boos was op de meneer van de PvdA, of andersom, dat zal best, maar het lijkt er wel eens op dat wij journalisten dat prikkelender vinden dan onze lezers en volgers. Want de meeste inwoners weten vaak niet wie er in de raad zitten en wanneer zij vergaderen. Zij willen wel weten of zij goed worden bestuurd, waaraan hun belastinggeld wordt besteed en of hun stad leuker en aantrekkelijker wordt om te wonen, leren en recreëren.

Terug naar de Haagse lezer en zijn vraag. Waarom al die aandacht voor onderlinge ruzietjes van politici?
Hij heeft dus voor een deel gelijk en we proberen steeds vaker en beter te schrijven over de uitkomsten van debatten, in plaats van het politieke spel. Maar in het geval van de Haagse gemeentepolitiek speelt er nog wel een aantal andere zaken. Het openbaar bestuur in de stad Den Haag verkeert in een impasse, kent een verziekte sfeer en debatvorm en kampt met een paar uitzonderlijke voorvallen. Burgemeester Krikke sneuvelde over de vreugdevuurstapels in Duindorp/Scheveningen en er worden twee ex-wethouders verdacht van fraude, onder wie de winnaar van de verkiezingen, Richard de Mos. Dat gebeurt allemaal in die raadszaal en daar schrijven wij dus ook over. Wij zijn er óók voor om - het klinkt een beetje plechtig - de zittende macht te controleren. Zijn deze mensen uw stem waard? En is de burgemeester op zijn of haar taak berekend?

Maar deze lezersvraag leert dat wij ons bij al onze verhalen steeds moeten afvragen: hoe ráákt het uw leven als inwoner en burger? Een wijze les.

Paul van den Bosch 
Hoofdredacteur AD Regio 

 1. Moet dan nou? Een strip met God?
  Waarom

  Moet dan nou? Een strip met God?

  Lezersvraag - Moet dat nou? De afgelopen maand was er veel te doen rondom twee strips van Dirkjan waarin God voorkwam. Dirkjan is een morsige stripfiguur die elke dag nogal onbehouwen door het leven gaat, op de achterpagina van de krant. God is… dat mag u geheel zelf invullen. Ieder heeft daar zijn eigen beeld en gedachten bij, zijn eigen overtuiging, en daar wil de krant zich niet mee bemoeien. Behalve door op te komen voor de vrijheid je geloof te belijden of niet te belijden, zoals ieder zelf wil. De grondwet in Nederland is er duidelijk over, en dat koesteren wij.
 2. Lezers sturen ons aangrijpende brieven over de Hongerwinter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicatesse’ waren
  Podcast

  Lezers sturen ons aangrijpen­de brieven over de Hongerwin­ter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicates­se’ waren

  ,,Het is een taboe-onderwerp,” stelt verslaggever Bob van Huet in de podcast Achter het Verhaal. Veel overlevenden van de Hongerwinter hebben nooit met hun kinderen gesproken over hun ervaringen tijdens de winter van 1944-1945. ,,Dat merkten we ook aan de brieven die we binnenkregen op de redactie. Het is 75 jaar geleden gebeurd. Veel overlevenden voelen ook wel dat als zij hun verhaal nog kwijt willen, dit wellicht het moment is.”