Waarom journalisten zich druk maken om aanbiedingen in webshops
Over OnsJa, natuurlijk is er belangrijker nieuws dan Black Friday. Maar als we ons publiek kunnen helpen de beste deals te vinden - en de slechtste te vermijden - dan doen we dat met plezier.
Delen per e-mail
Beste abonnee, dit is alweer de derde aflevering van de maandelijkse nieuwsbrief waarin we u bijpraten over wat er op de redactie gebeurt.
En we kunnen er niet om heen: overal op de site en de krant staan advertenties over Black Friday. Het uit Amerika overgewaaide koopjesfestijn. U kunt ervan genieten, of juist een hekel aan hebben. Het kan u koud laten of u kunt op koopjesjacht gaan. Maar wat niemand wil is: teveel betalen.
En hoe weet je zeker dat een door een webshop geclaimde spectaculaire aanbieding wel écht een aanbieding is? Daarom bieden we hulp, in samenwerking met de tech-website Hardware Info. Op basis van data uit hun prijsvergelijker verzamelen wij aanbiedingen waarbij de prijs minstens 12,5% lager is dan de laagste prijs vorige week. En we doen zélf een check of producten de afgelopen drie maanden niet toevallig voor het aanbiedingsbedrag (of minder) verkrijgbaar zijn geweest. Daar heb je wat aan.
Is dit journalistiek?
Nou, we zijn er om u te informeren, te vermaken en te helpen, en dat laatste doet dit zeker. Ons Black Friday dossier wordt dezer dagen heel goed gelezen. Helpen hoort ook bij een krant. Vroeger gebeurde dit vooral met rubrieken en speciale bijlagen. Doen we nog steeds trouwens. Leest u de recensies van auto's wel eens? Of de adviezen van Joost Prinsen? Online kan het nog veel actiever.
Da’s leuk, zult u misschien zeggen, maar hebben jullie daar eigenlijk wel verstand van? Niet genoeg, geef ik onmiddellijk toe. De meeste mensen weten heel veel van een paar onderwerpen, journalisten weten een beetje van heel veel onderwerpen. Daarom gaan we ook altijd te rade bij mensen die het wel kunnen weten: bronnen. Bij een journalistiek verhaal zijn dat allereerst de mensen in het nieuws zelf, maar ook ooggetuigen en deskundigen. Voor een dossier zoals we dat nu rondom Black Friday hebben opgezet zijn we te rade gegaan bij de professionals van Tweakers en Hardware Info, specialistische sites die over een testlab beschikken en op verantwoorde wijze producten testen, vergelijken en analyseren. Ja, zij krijgen wel eens spullen door fabrikanten opgestuurd om te testen. Maar nee, zij worden nooit door die fabrikanten betaald om te schrijven.
Het is de zoveelste samenwerking waarmee we proberen AD.nl waardevoller voor u te maken.
Met Ziggo laten we samenvattingen van buitenlands voetbal en Formule 1 zien, met Fox sinds een paar weken ook Nederlands betaald voetbal, met de Universiteit van Nederland en het maandblad The New Scientist maken we onze wetenschapsjournalistiek completer, en zo verder. Kan intussen het overgrote deel van de redactie doen waar we het beste in zijn: uitzoeken wat er is gebeurd en uitleggen waarom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Achter de Schermen Soms staan we er als je uit de kerk komt óf van vakantie terugkeert
De hoofdredactie beschrijft in deze rubriek waarmee de AD-redacties bezig zijn. Deze week Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD Regio) over privacy bij fotograferen en filmen. -
Achter het Verhaal PODCAST | Zo werd Caloh Wagoh het doodseskader van Ridouan Taghi
Vier jaar geleden werd motorclub Caloh Wagoh opgericht en sindsdien valt de naam regelmatig bij grote strafzaken. In 2018 bijvoorbeeld, toen het gebouw van tijdschrift Panorama beschoten werd met een antitankwapen. Sindsdien duiken leden van Caloh Wagoh op in het nieuws, ook als het gaat om opdrachten die kwamen vanuit Nederlands’ bekendste crimineel van de afgelopen jaren Ridouan Taghi. -
Zo kun je ons tips geven
Heb je een tip over een misstand? Ben je getuige van een bijzondere gebeurtenis of breaking news? Of heb je informatie waarvan je denkt dat het interessant is voor een verhaal, aarzel dan niet. Tippen kan veilig en anoniem. -
Achter het Verhaal ‘Ook met strafblad kan Geert Wilders nog premier worden’
Deze week komt er een einde aan het langslepende ‘Minder Marokkanen’-proces tegen Geert Wilders. In 2014 vroeg hij in een Haags café op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen of het publiek meer of minder Marokkanen wilde, waarop luidkeels ‘minder’ geschreeuwd werd. Een lange rechtszaak volgde.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Achter de schermen Hoe Frank Poorthuis een fenomeen werd door zijn Covid19-column
Vandaag ziet u voor het vierde weekend achtereen dat we plek hebben ingeruimd voor lezersreacties op de kroniek van Frank Poorthuis. Zelf noemt hij het maar ‘stukjes’, maar zijn belevenissen - of het gebrek daaraan, want Frank zit gedwongen thuis - maken veel los. Hoe ontstaat zo’n kroniek? En waarom al die ruimte? Had daar geen ‘serieuze’ journalistiek moeten staan? -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.