Volledig scherm
Frits Wester is voorlopig niet te zien in het RTL Nieuws. De politiek commentator geeft toe dat hij een alcoholprobleem heeft en last een pauze in om aan zijn herstel te werken. © ANP Kippa

Waarom schrijven wij over het voorval met Frits Wester?

LezersvraagDe redactie van het AD maakt elke dag vele afwegingen om krant, site en app zo goed mogelijk te maken. In Over Ons gaan wij in op vragen van lezers en lichten wij journalistieke keuzes toe.

Vandaag: Het nieuws over het alcoholgebruik van Frits Wester.

Sommige lezers vroegen ons: is dat geen privézaak? En was er geen belangrijker nieuws?
Om met dat laatste te beginnen, natuurlijk was er belangrijker nieuws. En dat brachten we óók . We maken zes keer per week een dikke krant en brengen op AD.nl elke dag zo’n 600 berichten over politiek, over sport, over de wereld tot aan uw voordeur. Maar dus ook over Frits Wester als hij op een avond in kennelijke toestand op televisie verschijnt. Kijkers vroegen zich af wat er met hem aan de hand was. Ging het wel goed met hem? Het bleek dat de redactie allang wist wat er aan de hand was. En niet alleen zijn redactie en de specialisten op onze AD-redactie - in politiek Den Haag bleek het een ‘publiek geheim’: Frits Wester drinkt onder werktijd.

Dat is een zaak tussen hem en zijn werkgever, denken wij.

Totdat 900.000 kijkers van RTL Nieuws het op hun televisie zien. En niet voor het eerst. Het gaat hier om een gevierd en gerespecteerd televisieverslaggever met een uitstekende staat van dienst. Kijkers stelden vragen, onze lezers stelden vragen.

Wij hebben onszelf vervolgens afgevraagd: wat zouden we doen als het niet om een collega-journalist ging, maar om een politicus, een bekende zakenman of een sporter? We zouden uitzoeken wat er aan de hand was.

Dus dat hebben we gedaan. We hebben contact gezocht met RTL en met Frits Wester zelf.  De woordvoerder van RTL vertelde dat de uitzending bewust offline was gehaald, en dat er een gesprek met Frits zou komen. De adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws vertelde dat de uitzending  niet goed was, en niet voor het eerst, dat hij zich zorgen maakte en wilde weten wat er aan de hand was. Frits Wester zelf ontkende elk probleem. Een nieuwsuitzending offline gehaald, een zender die zich zorgen maakt over één van zijn belangrijkste gezichten, een man die jaarlijks als eerste de Prinsjesdagstukken heeft en dit jaar op Prinsjesdag zou ontbreken - dat is nieuws. In elk geval voor een medium als het onze, dat nu veel over televisie schrijft. Het zou raar zijn geweest als we het níet hadden gebracht. Een week later kwamen RTL en Frits Wester zelf met het bericht dat Frits Wester even niet meer op tv zou komen en dat hij ging werken aan zijn gezondheidsproblemen die te maken hadden met alcohol. Dat laten we hem uiteraard in alle rust doen.  

Heb jij ook een vraag? Stel hem dan hieronder

 1. Moet dan nou? Een strip met God?
  Waarom

  Moet dan nou? Een strip met God?

  Lezersvraag - Moet dat nou? De afgelopen maand was er veel te doen rondom twee strips van Dirkjan waarin God voorkwam. Dirkjan is een morsige stripfiguur die elke dag nogal onbehouwen door het leven gaat, op de achterpagina van de krant. God is… dat mag u geheel zelf invullen. Ieder heeft daar zijn eigen beeld en gedachten bij, zijn eigen overtuiging, en daar wil de krant zich niet mee bemoeien. Behalve door op te komen voor de vrijheid je geloof te belijden of niet te belijden, zoals ieder zelf wil. De grondwet in Nederland is er duidelijk over, en dat koesteren wij.
 2. Lezers sturen ons aangrijpende brieven over de Hongerwinter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicatesse’ waren
  Podcast

  Lezers sturen ons aangrijpen­de brieven over de Hongerwin­ter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicates­se’ waren

  ,,Het is een taboe-onderwerp,” stelt verslaggever Bob van Huet in de podcast Achter het Verhaal. Veel overlevenden van de Hongerwinter hebben nooit met hun kinderen gesproken over hun ervaringen tijdens de winter van 1944-1945. ,,Dat merkten we ook aan de brieven die we binnenkregen op de redactie. Het is 75 jaar geleden gebeurd. Veel overlevenden voelen ook wel dat als zij hun verhaal nog kwijt willen, dit wellicht het moment is.”