Volledig scherm
Wat gaan wij in 2020 voor u doen? © AD

Wat gaan wij in 2020 voor u doen?

Volledig scherm
Paul van den Bosch Hoofdredacteur AD Regio © AD

Misschien heeft u - net als ik - al naar de agenda van 2020 gekeken. Nieuws laat zich moeilijk voorspellen, dat hoort bij de de charme van ons vak. Maar er is wel een fraaie lijst met evenementen die ons de komende maanden staan te wachten. Ik noem er een paar. Het EK voetbal waarbij Oranje zijn drie poulewedstrijden in de eigen Johan Cruijff Arena speelt. De Tour de France die hopelijk de eerste Nederlandse winnaar in 40 jaar krijgt. Als we even bij het wielrennen blijven: in augustus begint de Vuelta (Ronde van Spanje) in ons land, met etappe-starts in Utrecht, Den Bosch en Breda. Onze beste sporters strijden hartje zomer om goud op de Olympische Spelen van Tokio. In mei staan Ahoy en Rotterdam in het teken van het Eurovisie Songfestival, het extra cadeau dat Duncan Laurence vorig jaar uit Tel Aviv meebracht. Max Verstappen heeft op 3 mei Zandvoort als zijn thuiscircuit nu de Formule 1 voor het eerst sinds 1985 weer neerstrijkt tussen de duinen.

Neemt u van mij aan dat er op onze redacties een gezonde spanning heerst. De voorbereidingen zijn al een tijdje geleden begonnen. Wat gaan we doen, welke verhalen gaat welke AD-journalist vertellen? In woorden, geschreven en uitgesproken. In beeld, stilstaand en bewegend. Met landelijke verhalen, maar ook lokale voor onze lezers en volgers in de steden waar die grote evenementen plaatsvinden.

Voor het Songfestival hebben we al een aantal verslaggevers ‘vrijgemaakt’. Een aantal van hun verhalen heeft u al kunnen lezen. We voeren langzaam maar zeker de frequentie en spanning op. Maar de sportverslaggevers van AD Sportwereld kunnen zich nog niet volledig op EK en Spelen richten. Het komende half jaar wordt er nog ‘gewoon’ gestreden in de eredivisie en Champions League, in de voorjaarsklassiekers, in Giro en Tour, op Roland Garros en Wimbledon, in het snelheidscircus van Max. En columnisten als Angela de Jong, Fidan Ekiz, Sjoerd Mossou, Özcan Akyol en Thijs Zonneveld, om er een paar te noemen, hebben nog wel een flinke lijst aan ‘gewone’ columns te schrijven voordat ze zich kunnen buigen over die mooie, grote happenings.

Maar achter de schermen zijn andere afdelingen er wel mee bezig. Koortsachtig zelfs. Het is veel productie en regelen. Hoeveel AD’ers reizen straks naar Tokio en waar kunnen ze slapen en werken? Waar gaan we onze live-uitzendingen maken? Wie presenteren er? Hetzelfde geldt - dichter bij huis - voor het Songfestival in Rotterdam, de Vuelta in vele steden, het EK voetbal in Amsterdam. Overal zal u een microfoon met het rode AD-kapje zien. We willen overal vooraan staan. Maar dat vereist een gedisciplineerde voorbereiding voor de langere termijn. En dat op een redactie die eigenlijk nooit dicht gaat. Want het nieuws gaat 365 dagen 24 uur per dag door. In de krant, op AD.nl en social media. Dat is dus best een uitdaging. Het gaat ons lukken, we gaan u prachtige verhalen vertellen. Over helden, winnaars, verliezers. Over steden waar ze trots zijn op hun evenementen. Blijf ons dus gewoon volgen en lezen, meer hoeft u er niet voor te doen. Veel lees-, luister- en kijkplezier in 2020!

Paul van den Bosch
Hoofdredacteur AD Regio

 1. Moet dan nou? Een strip met God?
  Waarom

  Moet dan nou? Een strip met God?

  Lezersvraag - Moet dat nou? De afgelopen maand was er veel te doen rondom twee strips van Dirkjan waarin God voorkwam. Dirkjan is een morsige stripfiguur die elke dag nogal onbehouwen door het leven gaat, op de achterpagina van de krant. God is… dat mag u geheel zelf invullen. Ieder heeft daar zijn eigen beeld en gedachten bij, zijn eigen overtuiging, en daar wil de krant zich niet mee bemoeien. Behalve door op te komen voor de vrijheid je geloof te belijden of niet te belijden, zoals ieder zelf wil. De grondwet in Nederland is er duidelijk over, en dat koesteren wij.
 2. Lezers sturen ons aangrijpende brieven over de Hongerwinter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicatesse’ waren
  Podcast

  Lezers sturen ons aangrijpen­de brieven over de Hongerwin­ter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicates­se’ waren

  ,,Het is een taboe-onderwerp,” stelt verslaggever Bob van Huet in de podcast Achter het Verhaal. Veel overlevenden van de Hongerwinter hebben nooit met hun kinderen gesproken over hun ervaringen tijdens de winter van 1944-1945. ,,Dat merkten we ook aan de brieven die we binnenkregen op de redactie. Het is 75 jaar geleden gebeurd. Veel overlevenden voelen ook wel dat als zij hun verhaal nog kwijt willen, dit wellicht het moment is.”